Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Jakub Ceglarz
|
aktualizacja

Sprzedaż cydru leci na łeb na szyję. Moda minęła

339
Podziel się:

Miał być rynek wart miliard złotych, a są dwucyfrowe spadki i ledwie 62 mln zł. Polacy już nie kochają cydru, szczególnie tego produkowanego przez wielkie koncerny.

Sprzedaż cydru leci na łeb na szyję. Polacy odwrócili się od jabłkowego napoju
Sprzedaż cydru leci na łeb na szyję. Polacy odwrócili się od jabłkowego napoju (PAP, Sojka Libor)

Gdy 4-5 lat temu Polacy jedli jabłka na złość Putinowi, przy okazji na popularności zyskał cydr. Produkowany z owoców napój bił rekordy sprzedaży, a producenci wprowadzali na rynek co raz to nowe produkty.

Ale boom już się skończył, a sprzedaż się załamała. Jak pisze "Rzeczpospolita", tylko przez ostatni rok spadek wyniósł 23 proc. i rynek jest już wart ledwie 62 mln zł. Kilka lat temu eksperci szacowali, że przekroczy ona nawet miliard złotych.

Cydru nie kupimy już we wszystkich sklepach, bo duże koncerny wycofują się z Polski. - Cydr sprzedawany jest w około jednej trzeciej sklepów małoformatowych i ta dystrybucja się nie poszerza - mówi Hubert Hozyasz, analityk Centrum Monitorowania Rynku.

Obejrzyj: Podatek handlowy? Nie łudźmy się: będzie drożej

Polacy przerzucili się na piwa smakowe i marki bezpośrednio konkurujące z cydrem. Mowa tu przede wszystkim o napojach Somersby czy Dziki Sad.

Producenci piw smakowych mają o tyle łatwiej, że mogą w zasadzie nieskrępowanie poszerzać gamę produktową o nowe smaki. W przypadku cydru takiego pola manewru nie ma, bo ten musi być prodykowany z jabłek.

Producenci cydru narzekają również na zakaz reklamy, konieczność zakładania banderol czy wysoką akcyzę.

Jest jednak dla nich nadzieja. Klienci bowiem wybierają napoje z wyższej półki i rzemieślnicze.

- Gdy całej branży spadała sprzedaż, mikrocydrownie wyprzedają wszystko co mają, a ludzie wręcz się dopominają - mówi Przemysław Iwanek, producent Cydru Pełnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(339)
WYRÓŻNIONE
este
5 lata temu
Jaka moda ? Cena tej oranżadki za wysoka i tyle. Amen
kamien
5 lata temu
Odpowiedź jest prosta jest drogi 1 kg jabłek przemysłowych 0,2-0,3 zł, a 1 litr cydru 10,00
IQ-50
5 lata temu
CYDR BYŁ PO PROSTU ZA DROGI !!! JAK ZWYKLE CHCIELI NACHAPAĆ SIĘ I PRZEGRALI !!!
NAJNOWSZE KOMENTARZE (339)
kol90
5 lata temu
Piwo to ma być piwo a nie jakież wynalazki z procentami. Lepiej kupić sobie trochę droższe piwo niepasteryzowane niż kupować siki z hipermarketu. A cydr jest bardzo dobry szczególnie w upały. Ale producenci cydru powinni zrezygnować z butelek litrowych i przejść na 0,5 litra. Bo oranżadówka 0,33 l jest za mała aby ugasić pragnienie.
dziadek56
5 lata temu
bo to jest nie do picia . Heski Apfelwein to rozumiem , ale sok z jabłek ze spirytusem i słodki aż boli
gery
5 lata temu
Taka sama butelka Apfelwein po naszemu CYDRU w niemczech kosztuje ok 1 Euro. Jest tego z 15-20 gatunków i sprzedaje się bardzo dobrze. W Polsce kosztuje 10 zł. więc chciwość producentów została ukarana. Chciwość została ukarana i bardzo dobrze.
maxicorp
5 lata temu
Dla zainteresowanych różnica w akcyzie pomiędzy piwem a cydrem to 90 zł na hektolitr. Czyli 9 GROSZY na litrze. Czy to uzasadnia 3 razy wyższą cenę cydru ? Wprowadźcie uniwersalną butelkę 1 litr aby obniżyć koszty i sprzedawajcie po 5 zł a sprzeda się 10 razy tyle i to tylko w przyszłym roku :)
producent
5 lata temu
Cydr można zrobić samemu można też jabłuszka popędzić i mamy Calwados ;)
...
Następna strona