Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Legendarna restauracja straciła wszystkie gwiazdki Michelin. Szczyciła się nimi 12 lat

60
Podziel się:

Ciesząca się najlepszą sławą restauracja "Chef’s Table at Brooklyn Fare" z nowojorskiej dzielnicy Hell’s Kitchen straciła wszystkie trzy prestiżowe gwiazdki Michelin. Po 12 latach wypadała z kultowego przewodnika gastronomicznego.

Legendarna restauracja straciła wszystkie gwiazdki Michelin. Szczyciła się nimi 12 lat
Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” (Wikimedia Commons, Thomson200 CC Wikimedia)

Utrata choć jednej gwiazdki Michelin to cios dla restauratora. Nowojorska "Chef’s Table at Brooklyn Fare" straciła za jednym razem wszystkie trzy i nie znalazła się w najnowszym przewodniku gastronomicznym - pisze "Rzeczpospolita".

Założona w 2009 roku przez słynnego już szefa kuchni Césara Ramíreza restauracja zaraz po otwarciu otrzymała od anonimowych inspektorów Michelin dwie gwiazdki. W końcu w 2011 roku została doceniona najwyższym odznaczeniem trzech gwiazdek i mogła się nim szczycić przez kolejne 12 lat.

Jak wyjaśnia "Rz", przyczyną upadku legendarnej "Chef’s Table at Brooklyn Fare" okazały się głośny konflikt między jej dotychczasowym właścicielem, Moneer Issą, a Ramirezem. Skandalem okazało się również karygodne zachowanie szefa kuchni wobec podwładnych. Restaurację zamknięto w lipcu tego roku.

Ponowne otwarcie na początku października pod kierownictwem szefów kuchni Marco Prinsa i Maxa Natmessniga okazało się katastrofalne w skutkach.

Wizyty anonimowych inspektorów Michelin dla Nowego Jorku, Chicago i Waszyngtonu zakończyły się we wrześniu. To oznaczało, że nie została zakwalifikowana do tej edycji przewodnika.

Nawet ponowne otwarcie pod starą nazwą, ale z innym zarządem, dla Michelin oznacza zupełni nowy lokal. Surowe zasady doprowadziły więc legendę Hell’s Kitchen do utraty wszystkich trzech gwiazdek.

Jak wyjaśnia dziennik, w przyszłości restauracja ma szansę odzyskać swoje prestiżowe miejsce na amerykańskiej scenie gastronomicznej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(60)
WYRÓŻNIONE
Hieronim
12 miesięcy temu
Ojej, czyli nie beda mogli serwowac 20gr steka z listkiem kolendry za 300 dolarow
Scooter
12 miesięcy temu
To straszne, wszyscy umrzemy!
koneser
12 miesięcy temu
te gwiazdki michelin to już jakaś choroba psychiczna, dobrze, że jest przewodnik, wiem gdzie nie wchodzić
NAJNOWSZE KOMENTARZE (60)
Miska ryżu.
12 miesięcy temu
" U SOWY " czynna jest ? Ile ma gwiazdek ?
Kaitek54
12 miesięcy temu
A co mnie tam obchodzi ja tam nie pojadę
Michelin
12 miesięcy temu
Żem jat tam bigos i flaki , dobre były
Krzysztof
12 miesięcy temu
Zawieś trzy opony nad restauracją i po sprawie
jaro
12 miesięcy temu
Czyli krótko mówiąc, póki stary szef trzymał ekipę za mordy to mieli dobrą kuchię, a potem jak przyszedł 'lepszy' szefu to od razu się pogorszyło ;)
...
Następna strona