Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MWL
|

Nie tylko latte i kawa z marketu. W Polsce rośnie rynek premium dla smakoszy

15
Podziel się:

Rynek kawy w Polsce to średnio 7 mld zł rocznie. Obok kawy kupowanej w sklepach i sieciowych kawiarniach, rozwija się segment premium. Na tzw. kawę speciality Polacy wydają około 140 mln zł rocznie.

Nie tylko latte i kawa z marketu. W Polsce rośnie rynek premium dla smakoszy
Jaką kawę piją Polacy? Rośnie rynek kaw premium (Adobe Stock)

Statystyczny Polak kupuje około 2 kg kawy rocznie. Prym w Europie i na świecie wiodą kraje skandynawskie, gdzie wynik ten jest pięciokrotnie wyższy. Jak przekonują przedstawiciele branży, Polacy nie tylko kupują i piją więcej kawy, ale też są gotowi płacić za nią więcej. Dlatego rozwija się rynek premium dla smakoszy.

- Rynek coffee speciality na świecie to 3 proc. całego rynku kawy, w Polsce około 2 proc. To nisza, która wyznacza trendy. Popularne dziś macerowane na zimno cold brew czy tonic espresso zaczęło karierę w kawiarniach speciality, dziś dostępne jest także w sieciówkach - mówi Krzysztof Rzyman.

Wartość całego rynku kawy w Polsce wyceniana jest na około 7 mld zł rocznie. Z grubsza licząc, oznacza to, że rzemieślnicze kawiarnie i palarnie kawy mogą z niego zgarnąć 140 mln zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Škoda Superb Combi PHEV na trasach Beskidu Śląskiego

Co z cenami kawy w Polsce? Kawiarnie mogą ucierpieć

W niedalekiej przyszłości nawet zwykła kawa może dla niektórych stać się produktem premium, bo wzrostu cen nie da się uniknąć.

- Z początkiem kwietnia cena kontraktów wzrosła do około 5300 dol. za tonę, w związku z szacowanym na około 20 proc. spadkiem produkcji robusty w Wietnamie oraz słabymi opadami w prowincji Minas Gerais, kluczowym regionie dla produkcji kawy w Brazylii. Niemniej poziomy produkcyjne powinny nadal powinny utrzymywać się w 2024 r. na wyższym poziomie niż konsumpcja - ocenia Jakub Jakubczak, analityk sektora food&agri w BNP Paribas Bank Polska, w odpowiedzi na pytania money.pl.

Presję na wzrost cen kawy w dłuższym okresie wywierają m.in. zmiany klimatu w obszarze pasa kawowego, a także rosnący popyt na rynku chińskim. Jednym z prognozowanych trendów jest spadek popularności odmiany arabica na rzecz mniej wymagającej i tańszej robusty.

Od września 2022 r. przez kolejny rok ceny kawy na światowych rynkach spadały. Wzrosty zaczęły się w październiku ubiegłego roku. Jednak analityk ocenia, że do połowy roku w Polsce rezonować będzie jeszcze malejące tempo wzrostu cen, bo na rynkach są nadwyżki produkcyjne kawy.

- Spadające tempo wzrostów cen kawy może doprowadzić do zwiększenia jej konsumpcji w Polsce, jednak w ujęciu historycznym głównym motorem wzrostu sprzedaży tego surowca była sprzedaż w kawiarniach, a nie sprzedaż detaliczna - podkreśla Jakubczak.

Kawiarnie, jak i inne biznesy, mierzą się zarówno ze wzrostami cen energii, jak również rosnącymi kosztami pracy. Powoduje to presję na podnoszenie cen. Na alarm biją już we Włoszech, gdzie coraz trudniej o bar z tanim espresso w cenie poniżej 1 euro.

- Przy nadal wysokiej presji inflacyjnej, ograniczaniu przez konsumentów wyjść do restauracji i kawiarni oraz zmianie zwyczajów zakupowych segment ten może ucierpieć bardziej, niż względnie stabilna sprzedaż detaliczna kawy, co w konsekwencji może spowolnić wzrost konsumpcji surowca lub nawet przyczynić się do jej stagnacji - dodaje analityk BNP Paribas Bank Polska.

Kawiarnie powstają i zwijają się

Ukazał się przewodnik "Coffee Spots. Polska", w którym opisano prawie 300 kawiarni i lokali z kawą speciality. Jego autorami są Krzysztof Rzyman i Agnieszka Bukowska. - Pierwsza edycja sprzed sześciu lat obejmowała ponad 170 lokali. Sporo z tych, o których pisaliśmy wówczas, upadło. Powstało jednak ponad 100 nowych - wylicza Bukowska.

Podczas prac nad książką przeprowadzili badania wśród właścicieli kawiarni. Na tej podstawie opracowali obraz rynku kawiarni premium. Jak mówią, sama kawa nie wystarczy, aby utrzymać biznes. Dlatego kawiarnie nie tylko palą i serwują kawę, ale też oferują piwo, wino i pieczywo własnego wypieku.

- O dojrzałości rynku świadczy to, że kawiarnie mają być "o kawie"; mniejsza liczba stolików, czynne krócej, a nie miejscami, do których przychodzi się popracować. Ten ruch, który podkreśla, że kawiarnia to nie co-working, wzbiera - ocenia Rzyman.

Jego zdaniem rosnące ceny kawy nie spowodują szoku dla rynku kawiarni speciality w Polsce. Bo te i tak kupują droższą kawę. - Obserwujemy spory rozjazd w cenach kawy. Gdy kilogram kawy na rynku kosztuje średnio 3 dol., to na rynku speciality jest to 6 dol., a są i takie odmiany, gdzie 12 dol. za kilogram nie dziwi - wylicza.

Marcin Walków, dziennikarz i wydawca money.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(15)
WYRÓŻNIONE
Blum
7 miesięcy temu
Przy ciasteczku i kawie o kawie... Wszystkim rodakom dobrej i spokojnej niedzieli życzę.
Prezydent2025
7 miesięcy temu
Rząd w 2024 roku pożyczy 300 mld złotych i "rozda" Polakom. To po 10 000 zł na statystycznego obywatela. Starczy niektórym na kawę Premium 3 x dziennie.
Poll
7 miesięcy temu
Mówimy tutaj o kawie, a nigdzie nie ma mowy o sposobie jej zaparzania. Okazuje się że na rynku jest cała masa ekspresów do kawy przy których nie podaje się temperatury zaparzania kawy. Kupiłem taki i sprawdziłem w jakiej temperaturze zaparza i okazało się że z automatu, czyli tak jak jest on ustawiony temperatura ta wynosi tylko 75 stopni, którą można sztycznie podnieść ale tylko do 82 stopni. Sprawdziłem , co w tym temacie można znaleźć w internecie. Otóż prawidłowa temperatura powinna się mieścić w przedziale 88 do 95 stopni. Prawdopodobnie producenci robią tak aby zmniejszyć awaryjność i możliwość uszkodzenia w okresie gwarancyjnym. Serwisy udają że temat nie istnieje i tak jak jest wg. nich jest dobrze. Niestety kawa w takim ekspresie jest przepłukiwana a nie zaparzana. Każdy może sprawdzić w swoim ekspresie jaka jest temperatura zaparzania; ustawiając zrobienie "wrzątku" i zmierzenie jego temperatury zwykłym kuchennym termometrem.Ponadto wypada zapytać o to sprzedawce kupując ekspres do kawy.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (15)
Juras
7 miesięcy temu
Dobrej kawy nie odmawiam ale staram się ograniczać na rzecz cisowianki ze względu na ciśnienie
Bolszewicy
7 miesięcy temu
Podróżała kawa Ale za to są dopłaty do biletów kolejowych i dopłaty dopłat do dopłaty
Mirek Trójmia...
7 miesięcy temu
Autor artykułu nie podał, że są 2 gatunki kawy: typ Arabica i typ Robusta. Droga i delikatna kawa to Arabica ( rodzaj wg kraju pochodzenia - np. Arabica Columbia ), tańsza ale za to zawierająca dużo więcej związków drażniących i kofeiny to Robusta ( rodzaj wg kraju pochodzenia - np. Robusta Wietnam ). Informacja, że kawy kosztują ok. 5300 USD za 1 tonę jest nieporozumieniem, gdyż kawa typu Arabica - możliwe, ale kawa typu Robusta na pewno NIE Ma takiej ceny. Nie określam tego jako manipulację, tylko jako brak dokładnej wiedzy w tym temacie.
Dziecko PRL
7 miesięcy temu
Za poprzedniej komuny też brakowało kawy.
venom
7 miesięcy temu
wojna idzie