W piątek Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że otrzymał informację z resortu rolnictwa na temat nowych procedur ws. eksportu środków spożywczych do Chin. Nowe przepisy wejdą w życie 1 stycznia 2022 roku. Dotyczą one rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.
Co ważne dla polskich firm, przedsiębiorstwa zajmujące się wysyłką żywnością do Chin od 1 stycznia 2017 roku do teraz, mogą uniknąć nowych przepisów i skomplikowanego procesu rejestracyjnego. Takie jest zapewnienie strony chińskiej.
Aby nadal dostarczać żywność na obecnych zasadach, polskie firmy powinny do 31 października 2021 roku zostać zarekomendowane władzom chińskim przez nadzorujący organ urzędowej kontroli w kraju producenta/przetwórcy eksportowanych produktów - podaje GIS.
"Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pozwoli to uniknąć bardziej skomplikowanego procesu rejestracji, który obowiązywać będzie od dnia 1 listopada 2021" - dodaje urząd.
Do pracy tylko na 4 dni? Trwa wielki eksperyment
Główny Inspektorat Sanitarny podkreślił, że jeśli dany zakład nie posiada historii eksportu do Chin (od 1 stycznia 2017 roku do teraz), to nie będzie mógł skorzystać z uproszczonej procedury rejestracyjnej.
Jak wyjaśnił GIS, uproszczona procedura dotyczy producentów/przetwórców: osłonek wędliniarskich; produktów pszczelarskich; jaj i ich produktów; tłuszczy i olejów jadalnych; pierogów i nadziewanych makaronów; jadalnych zbóż; przemysłowych produktów zbożowych w proszku i słodu; świeżych i liofilizowanych warzyw i suszonych warzyw strączkowych; przypraw; orzechów i nasion; suszonych owoców; surowych ziaren kawy i kakao; dietetycznej żywności specjalnego przeznaczenia oraz suplementów diety. Ponadto są to również producenci: liści tymianku (proszek); suszonego grochu; świeżego lub chłodzonego grochu (w strąkach lub bez); nasion czarnej porzeczki (do spożycia); nasion ogórecznika lekarskiego (do spożycia) oraz kminku zwyczajnego.
Polska musi dostarczyć Chinom listę firm zainteresowanych uproszczoną procedurą do 31 października 2021 roku. Termin ten jest nieprzekraczalny. Sam GIS będzie przyjmować zgłoszenia do 27 października 2021 roku. Wniosek złożony po tym czasie nie zostanie rozpatrzony.
"Można liczyć się z tym, że strona chińska po zapoznaniu się z ww. listą nie uwzględni wszystkich zgłoszonych podmiotów. Jednakże zakłady, które chcą eksportować na rynek chiński ww. produkty powinny zostać w przekazywanych listach wskazane, na okoliczność ewentualnego podlegania przepisom obowiązującym po dniu 31 października br., które to przepisy obligować będą do przejścia pełnej procedury rejestracyjnej. W związku z powyższym, wszystkim firmom produkcyjnym/przetwórczym będącym pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które produkują / przetwarzają produkty należące do ww. kategorii żywności, eksportują je do Chin w okresie od 1 stycznia 2017 do teraz i chcą ten eksport utrzymać w nadchodzącym roku - Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje pilny kontakt z nadzorującą je powiatową lub graniczną stacją sanitarno-epidemiologiczną" - podkreśla GIS.