Pieprznik jadalny potocznie zwany kurką to grzyb, który ceniony jest za aromat i smak, kurki mają także działanie antyoksydacyjne i są bardzo popularnym grzybem w sezonie letnim.
Ceny na targowiskach. Drogie kurki, tańsza rzodkiewka
Na targowiskach pojawiły się już pierwsze kurki, ale miłośnicy tych grzybów będą musieli za nie słono zapłacić. W Pasażu Zielińskiego we Wrocławiu kilogram kurek kosztuje od 90 do nawet 100 złotych.
Zawsze tak jest na początku, potem będzie taniej, wystarczy trochę poczekać - przekonuje jeden ze sprzedawców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za importowane czereśnie zapłacimy od 50 do nawet 69 złotych za kilogram. - Czekamy na polskie owoce i cena powinna spaść - mówi w rozmowie z money.pl jeden ze sprzedawców w Pasażu Zielińskiego.
Za kilogram polskich truskawek zapłacimy około 19 zł. Kilogram moreli to wydatek rzędu 22 zł, nieco droższe są brzoskwinie.
Dobrą wiadomością jest to, że potaniały niektóre warzywa.
Za spory pęczek rzodkiewki zapłacimy mniej niż 3 złote. Tańszy jest także szczypior. Za pęczek zapłacimy 3,50 zł, podobnie jak za pora. Mniej niż 3 złote kosztuje też główka młodego czosnku.
Od 10 do 15 złotych trzeba zapłacić za kilogram pomidorów, w zależności od rodzaju.