Ado Campeol zmarł w wieku 93 lat. Był właścicielem restauracji La Beccherie w Treviso w północnych Włoszech, gdzie wymyślono przepis na tiramisu. Słynny deser opracowała jego żona we współpracy z szefem kuchni.
"Ojciec Tiramisu" nie żyje. Miał 93 lata
Deser, który zawiera biszkopty nasączone kawą i mascarpone, został wprowadzony do menu restauracji należącej do Campeola w roku 1972. Jednak Włoch nigdy nie opatentował pomysłu.
Tiramisu przez lata stało się podstawą kuchni włoskiej, pojawiło się w kartach menu restauracji na całym świecie.
Od dawna toczą się dyskusje dotyczące pochodzenia tiramisu. Niektórzy są zdania, że był nawet podawany jako afrodyzjak w domach publicznych w okolicach włoskiego Treviso. Jednak powszechnie przyjmuje się, że za przepisem stała restauracja Campeola.
"Miasto straciło kolejną gwiazdę w swojej historii" - napisał na Twitterze po informacji o śmierci restauratora Luca Zaia, gubernator regionu Veneto.
Le Beccherie to restauracja, która została otwarta przez rodzinę Campela jeszcze przed II wojną światową - w roku 1939. On sam przejął rodzinny biznes pod koniec działań wojennych w roku 1945.
Roberto Linguanotto, ówczesny szef kuchni w restauracji i współtwórca tiramisu, powiedział w jednym z wywiadów, że deser był "efektem wypadku podczas robienia lodów waniliowych". Linguanotto przypadkiem wrzucił odrobinę mascarpone do miski z jajkami i cukrem, po czym odkrył, że połączenie dało dobry smak.
Szef kuchni udoskonalił przepis we współpracy z żoną Campeola, Albą. Dodała do niego biszkopty, kawę i odrobinę kakao. Całość nazwała "tiramisu", co z języka włoskiego oznacza "podnieś mnie".
Niektóre warianty tiramisu posiadają jako jeden ze składników alkohol, chociażby amaretto czy rum, ale oryginalny przepis go nie zawierał. Z zasady miał być bezalkoholowy, tak aby mógł być sprzedawany dzieciom.