Jay Fai mieści się w dzielnicy Phra Nakhon w Bangkoku. Została założona w latach 80. przez Supinyę Junsutę, 77-letnią obecnie restauratorkę, która pozostaje jedynym szefem kuchni w lokalu.
Tajski street food z gwiazdką Michelin
Jay Fai specjalizuje się w daniach typu street food i jest jedną z najbardziej znanych restauracji w Bangkoku. Pojawiła się w filmowej produkcji Netfliksa "Street Food" z 2019 r., ma liczne grono fanów na całym świecie, w tym także ze świata show-biznesu. Jay Fai odwiedzają m.in. Russell Crowe, John Legend czy Marta Stewart.
Obecnie Jay Fai jest jedną z zaledwie dwóch restauracji street food na świecie, które posiadają gwiazdkę Michelin. Prestiżowe wyróżnienie otrzymała w 2018 r. Oferta lokalu zyskała status kultowej, a o serwowanych daniach klienci mówią jak o doznaniach artystycznych.
Na długo przed tym, jak Jay Fai zyskała międzynarodową sławę, była już doceniana przez lokalnych smakoszy. Hitem okazały się dania z owoców morza smażone w woku, przygotowane przez szefową kuchni.
Jay Fai wyróżnia się pod względem cen
Supinya Junsuta codziennie przygotowuje specjały lokalu, ubrana w swój charakterystyczny czarny fartuch, czapkę i gogle narciarskie chroniące oczy przed oparami. Składniki, zwłaszcza owoce morza, pozyskuje bezpośrednio od miejscowych dostawców, kładąc nacisk na jakość. Znajduje to odzwierciedlenie w cenach, które są znacznie wyższe niż w przypadku pozostałych knajp ze street foodem w Bangkoku. Jednym z najpopularniejszych dań w Jay Fai jest omlet z mięsem kraba, który kosztuje ponad 1000 bahtów, czyli niespełna 30 dolarów. Większość pozycji w menu mieście się przedziale 500-1500 bahtów.
Wraz z napływem zagranicznych gości, mówiąca biegle po angielsku córka szefowej Yuwadee Junsuta musiała porzucić karierę, aby pracować w restauracji na pełny etat jako menadżer. Co ciekawe, Supinya nigdy nie spisała swoich przepisów, ponieważ nie zamierza przekazywać firmy dzieciom. Jak tłumaczy, nie chce obarczać ich dodatkowymi obowiązkami.