Na początku stycznia Ministerstwo Zdrowia chce się spotkać z przedstawicielami branż, które zostaną dotknięte tzw. podatkiem cukrowym, czyli dodatkowymi opłatami, które mają zostać nałożone na producentów, dystrybutorów i sprzedawców słodkich napojów, produktów wysokocukrowych, a także tzw. małpek i suplementów diety.
Zaraz po tym, jak resort zdrowia ogłosił plany, poprosiliśmy przedstawicieli branży spirytusowej, producentów żywności i branże handlową o skomentowanie tych pomysłów. Podnosili oni, że sam pomysł działań prozdrowotnych nie jest zły, ale realizacja wymaga przemyślenia, tak by nie zaszkodzić i producentom, i w rezultacie – konsumentom.
Okazja do rozmów pojawi się 8 i 9 stycznia, bo w tych dniach w siedzibie Ministerstwa Zdrowia odbędą się konsultacje. 8 stycznia do stołu rozmów zaproszone zostały m.in. Polska Federacja Producentów Żywności, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Stowarzyszenie Krajowej Unii Producentów Soków.
9 stycznia odbędą się rozmowy z przedstawicielami branży spirytusowej reprezentowanej przez Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Polską Radę Winiarstwa, Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie, Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich.
Tego samego dnia, ale w późniejszych godzinach, odbędą się rozmowy z organizacjami reprezentującymi producentów suplementów diety (Krajowa Rada Suplementów i Odżywek oraz Federacja Suplementów).
We wszystkich dyskusjach wezmą udział przedstawiciele Rady Dialogu Społecznego.
- Wysłuchania publiczne to wyraźny sygnał, że poważnie traktujemy konsultacje w sprawie naszego projektu ustawy. To też wskazanie, że zależy nam na opinii partnerów z rynku. Jesteśmy otwarci na argumenty drugiej strony. To, na czym nam zależy, to ograniczenie spożycia cukru. Wiemy też, że i druga strona widzi potrzebę walki z tym negatywnym trendem. Jest duże pole do porozumienia – powiedział w rozmowie z money.pl Janusz Cieszyński, podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl