Na całym świecie rosną ceny żywności. Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt.
To jedenasty z kolei miesięczny wzrost i najwyższy poziom tego wskaźnika od 2014 roku.
Ostatni wzrost cen żywności spowodowany był przede wszystkim rosnącymi cenami cukru. W kwietniu indeks cen tego surowca wzrósł o 3,9 pkt, i był o 60 proc. wyższy, niż rok wcześniej.
Wzrosty cen to przede wszystkim wynik opóźnionych zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, i fatalnej pogody we Francji, gdzie wiosenne przymrozki zniszczyły uprawy.
Polskie plantacje buraków cukrowych nie ucierpiały, ale nie oznacza to, że ceny nie będą rosły.
- W Polsce na wzrost cen mogą też wpłynąć rosnące koszty produkcji: dużo wyższe koszty energii i certyfikatów CO2 czy wyższe ceny paliwa. To wszystko razem, sytuacja na rynku cukru oraz wzrost kosztów produkcji, może spowodować, że ceny wzrosną – mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Roman Kubiak, prezes Pfeifer&Langen Polska.