Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|

Polscy rolnicy mogą się cieszyć. Chiny dały zielone światło

24
Podziel się:

Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – uważa prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński.

Polscy rolnicy mogą się cieszyć. Chiny dały zielone światło
Prezes Związku Polskie Mięso przekonuje, że eksport wołowiny do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa (East News, Andrzej Zbraniecki)

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że w kwietniu odbył się audyt służb chińskich w Polsce, mający na celu zniesienie zakazu importu wołowiny. W wyniku współpracy w przedmiotowym zakresie pomiędzy Polską i Chinami oraz wskutek przeprowadzonego audytu, w czerwcu br. został zniesiony zakaz importu wołowiny bez kości.

Pekin zmienia zdanie

Zostały także podpisane dokumenty weterynaryjne regulujące warunki eksportu: protokół dotyczący eksportu mięsa wołowego, memorandum o porozumieniu w sprawie zapobiegania i zwalczania BSE (gąbczasta encefalopatia bydła – neurologiczna choroba bydła o potencjale zoonotycznym), uzgodnione zostało świadectwo zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niebywałe osiągnięcie Chin. "14-krotny wzrost"

Od sierpnia podmioty zainteresowane eksportem wołowiny mogą aplikować za pośrednictwem chińskiego systemu China Import Food Enterprises Registration (CIFER) o nadanie uprawnień eksportowych przez właściwe służby chińskie.

Prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński przekazał PAP, że obecnie 39 zakładów jest zainteresowanych uzyskaniem uprawnień eksportowych na rynek chiński w zakresie mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego. Zaznaczył, że wszystkie zakłady biorą udział w procesie rejestracji w systemie CIFER, a szczegółowy opis procedury otrzymały z Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Eksport wołowiny do Chiny. Zainteresowanie rośnie

Choiński poinformował, że zgodnie z wytycznymi Chińskiej Generalnej Administracji Celnej do Chin jest możliwy eksport mięsa mrożonego bez kości z bydła nie starszego niż 30 miesięcy, urodzonego, wychowanego i ubitego w Polsce, przy czym strona chińska nie zgodziła się na eksport podrobów wołowych.

- Rynek chiński jest dla nas atrakcyjny, bo eksport przyczyni się do zwiększenia w ujęciu średniookresowym pogłowia bydła w Polsce. Większa ilość bydła to większa ilość paszy oraz innych produktów, jak i usług. Rynek bydła wszedłby w większy rozwój. Inaczej mówiąc eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa - podkreślił prezes Związku Polskie Mięso.

Ekspert poinformował, że zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach "każdego roku rośnie". Dodał, że dynamikę tę widać po rosnącym imporcie do Chin.

- Z danych Chińskiej Generalnej Administracji Celnej za okres dziesięciu miesięcy tego roku wynika, że do Chin zaimportowano 2,26 mln ton wołowiny o wartości 11,8 mld dolarów. W ujęciu procentowym rok do roku dla wolumenu jest to wzrost o 2,9 proc., a dla wartości spadek o 19,3 proc. Niższa wartość transakcji wynika z postępującej stabilizacji kosztowej na globalnym rynku – stwierdził ekspert.

Prezes Związku Polskie Mięso zapewnił, że jest "wiele sygnałów o dużym zainteresowaniu naszym mięsem". Zwrócił uwagę, że przed faktycznym otwarciem rynku chińskiego przeprowadzone zostały szkolenia na temat procedur eksportowych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspólnie z radcą Magdaleną Czechońską oraz szkolenie o chińskim rynku wołowym, które zostało przygotowane i przeprowadzone przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(24)
WYRÓŻNIONE
No nie...
rok temu
Czyli teraz kawałek szponderka na rosół będzie kosztował 100zł za kg?
zdrowie
rok temu
Polacy niezdrowe świńskie mięso A araby i chińczycy czyściutka wołowinę. A co stac was polaczki? Guzik. Wam tłusta slonin. A swiat zdrowa wolowine
Taka prawda
rok temu
No to zaraz unia przywali nam limity, żeby powstrzymać rozwój rynku.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (24)
Martin Ma
rok temu
;Jestem Chińczykiem i obecnie mieszkam w Polsce. Dorastaliśmy w społeczeństwie niedoboru materialnego. Przepraszamy, chcemy kupować wyłącznie wołowinę lub inne źródła białka w ramach sprawiedliwego handlu. Nasze dzieci mają znacznie mniej pożywienia niż dzieci polskie. Świat jest niesprawiedliwy, proszę nie przepełniać się nienawiścią. W ciągu ostatniej dekady Chiny zasadziły obszar lasów większy niż cała Wielka Brytania.
Apis
rok temu
No ,,, dlatego wypalają lasy deszczowe w Brazylii, pod uprawę soji,,, na paszę dla byczków ,,,, i tak koło się zamyka ,,,, pani Urszula Von den Leier na szczycie klimatycznym mówi o ochronie klimatu ,a chwilę potem o zwiększaniu PKB,,,, co jedno z drugim się wyklucza ,,,, ziemia nas sama zutylizuje,,,, prędzej czy później,,,
Rolnik
rok temu
I jak to zwykle bywa , kabzę napchać pośrednik i zuci chłopom ochłap na otwarcie łez
tot
rok temu
Miał być koniec z Pis-em 13 października, no i co dalej siedzi przy korycie i przywłaszcza publiczne pieniądze oraz utrudnia powstanie nowego rządu.
Tom
rok temu
kubuś puchatek w akcji:)
...
Następna strona