"Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski" – przekazał w poniedziałek resort.
Polskie mięso trafi do Tajlandii
Polscy eksporterzy 18 sierpnia otrzymali decyzję od władz Tajlandii. Zgodnie z nią 11 zakładów ma możliwość wyłania swoich produktów na ten azjatycki rynek.
Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r. – podało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uprawnienia do eksportu wołowiny i podrobów wołowych jest ważne przez trzy lata.
Uprawienia dla eksporterów po uzupełnieniu dokumentów
Eksport będzie możliwy po uzgodnieniu przez Główny Inspektorat Weterynarii bilateralnego wzoru świadectwa zdrowia.
"Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii" – przekazał Główny Inspektorat Weterynarii.