Każda linia lotnicza, która na dłuższych trasach oferuje posiłek w cenie biletu, musi umożliwić zamówienie cateringu zgodnego z wymaganiami wyznawanej religii, dietą lub względami zdrowotnymi. Stąd w menu znajdziemy m.in. posiłki wegańskie, wegetariańskie, niskosodowe, o obniżonej zawartości cholesterolu, bezglutenowe, bez laktozy. Są również posiłki koszerne, halal, hinduskie i dżinnijskie.
Posiłek specjalny podawany jest bez dodatkowych opłat. Trzeba go jednak zamówić nie później niż 24 godziny przed planowanym odlotem. Postanowiłem sprawdzić, jak to działa podczas lotu z USA do Europy. Wybrałem posiłek koszerny i nie żałuję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Posiłek koszerny. Jak wygląda menu specjalne w samolocie?
Posiłki specjalne w samolotach serwowane są jako pierwsze. Dlatego, kiedy pasażerowie dookoła jeszcze czekali, aż personel pokładowy dotrze do nich z wózkiem cateringowym, ja byłem już po posiłku.
Wszystko podano szczelnie zapakowane folią i zapieczętowane. Każdy kij ma dwa końce - tej folii było naprawdę sporo, a - jak wszyscy wiemy - stoliki w klasie ekonomicznej są niewielkie. Dlatego na czas posiłku upychałem ją "po kątach".
W żadnym razie nie mogłem też narzekać na smak, jakość i ilość przygotowanego dla mnie jedzenia. Była tam sałatka z kaszą i warzywami, duża porcja wołowiny z fasolką i ryżem. A do tego na deser ptyś z kremem czekoladowym. Wszystko podane na porcelanowej zastawie, razem z filiżanką i sztućcami.
Jeśli chodzi o posiłek koszerny, to musi on spełniać wymogi dotyczące m.in. rodzaju mięsa i metod uboju, a także być przygotowany pod nadzorem rabina. Podawany jest też na zastawie i ze srebrnymi sztućcami, które są nowe i wcześniej nieużywane, albo na zastawie jednorazowego użytku.
Religijne posiłki dla wszystkich
W zdecydowanej większości linii lotniczych posiłek spełniający wymagania religijne trzeba zamówić. Są jednak i tacy przewoźnicy, którzy "posiłki specjalne" serwują wszystkim pasażerom. Izraelskie linie lotnicze El Al nazywane są jedynymi koszernymi liniami lotniczymi na świecie.
Wszystkie posiłki i napoje podczas naszych lotów są koszerne - czytamy na stronie internetowej.
Z kolei linie lotnicze Saudia z królestwa Arabii Saudyjskiej słyną z prohibicji, która obejmuje zarówno brak alkoholu w menu, jak i również zakaz wnoszenia go na pokład. Spożywanie alkoholu jest zabronione przez obowiązujące w Arabii Saudyjskiej prawo, ale w przypadku samolotów Saudii rozciąga się także poza terytorium tego kraju.
Alkoholu na trasach krajowych nie podają też linie lotnicze Air India. Domyślnie serwują one też swoim pasażerom posiłki wegetariańskie. Dostępne są na życzenie posiłki niewegetariańskie, w składzie których jest jagnięcina lub drób, jajka i nabiał. Nie znajdziemy w nich wołowiny ani wieprzowiny. Pierwszej nie jedzą w Indiach muzułmanie, drugiej - hindusi.
Posiłki specjalne w samolotach. Zasady w diecie
W przypadku Polskich Linii Lotniczych LOT dotyczy to tras dalekiego zasięgu (we wszystkich klasach podróży serwowany jest posiłek) oraz krótszych tras tylko w klasie biznes. Jak czytamy na stronach przewoźnika, do wyboru są poniższe rodzaje posiłków uwzględniające wyznania religijne:
- Halal (MOML) - posiłek przygotowany zgodnie z muzułmańskimi zasadami i zwyczajami żywieniowymi,
- Hinduski (HNML) - posiłek przygotowany w stylu indyjskim, zawierający mięso (bez wołowiny),
- Dżinijski (VJML) - posiłek przygotowany zgodnie z zasadami dżinizmu indyjskiego. Potrawa nie zawiera mięsa, jaj, cebuli, czosnku, imbiru, grzybów czy warzyw korzeniowych,
- Koszerny (KSML) - posiłek przygotowany zgodnie z zasadami koszerności.
Marcin Walków, dziennikarz i wydawca money.pl