Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MWL
|
aktualizacja

Rachunki za gaz wzrosną. Jest decyzja

492
Podziel się:

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki zatwierdził taryfę PGNiG Obrót Detaliczny na sprzedaż gazu dla gospodarstw domowych i innych odbiorców uprawnionych. Od 1 lipca 2024 r. cena gazu wysokometanowego dla gospodarstw domowych wyniesie 239 zł/MWh - podał URE w komunikacie prasowym. Dla przeciętnego odbiorcy rachunek za gaz wzrośnie średnio o 20 proc.

Rachunki za gaz wzrosną. Jest decyzja
Klienci detaliczni PGNiG Obrót Detaliczny od lipca zapłacą za gaz średnio o 20 proc. więcej (Adobe Stock, ©Hamik - stock.adobe.com)

Jak podano w komunikacie, wobec dotychczas obowiązującej taryfy na 2024 r. oznacza to spadek ceny o blisko 18 proc. (z 290,97 zł/MWh). Ponieważ jednak do końca czerwca 2024 r. obowiązywały przepisy mrożące ceny gazu na poziomie 200,17 zł/MWh, dla odbiorców indywidualnych od 1 lipca br. odmrożenie cen oznacza wzrost średnio o 19 proc.

Ponadto, w drugiej połowie roku zostają również odmrożone opłaty dystrybucyjne Polskiej Spółki Gazownictwa, odpowiedzialnej za dystrybucję paliwa gazowego w przeważającej części Polski, które prezes URE na rok 2024 zatwierdził w grudniu 2023 r. Do 31 grudnia 2024 r. zamrożona pozostaje natomiast opłata abonamentowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowa Škoda Kodiaq PHEV na trasie do Wisły

Nowa taryfa dla PGNiG. Co się zmieni?

URE podał, że uśrednione stawki opłat dystrybucyjnych od 1 lipca będą wynosiły: 126,69 zł/MWh dla grupy taryfowej W-1.1, 67,86 zł/MWh dla grupy W-2.1 oraz 65.23 zł/MWh dla grupy W-3.1. W porównaniu do zamrożonych stawek opłat dystrybucyjnych oznacza to wzrost średniej stawki opłaty za usługę dystrybucyjną dla gazu wysokometanowego o ok. 27 proc.

Dla przeciętnego odbiorcy w gospodarstwie domowym rachunek za gaz kupowany od PGNiG OD, który korzysta z usług największego dystrybutora, spółki PSG, wzrośnie zatem od 1 lipca 2024 r. średnio o 20 proc. - napisano w komunikacie URE.

Nowa taryfa dla PGNiG OD na sprzedaż paliw gazowych będzie obowiązywała od 1 lipca 2024 r. do 30 czerwca 2025 r.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(492)
WYRÓŻNIONE
Pawel01
5 miesięcy temu
Co to za kraj że jak ceny gazu na świecie spadają to u nas rosną …?
Załgany Donal...
5 miesięcy temu
Mogę to powtórzyć, dziś benzyna byłaby po 5,19 zł. I mogę to powiedzieć z całą odpowiedzialnością. Dzisiaj, gdybym był premierem to rachunki za prąd i za gaz mogłyby wynosić połowę tego co wynoszą teraz
Wroc.
5 miesięcy temu
Jagodno chce podwyżek 200 procent, a nie marne 20 procent! W dodatku chcemy zabrania nam samochodów spalinowych i zamknięcia sklepów z mięsem. Na Buforowej tylko tramwaj i ścieżki rowerowe. Wielkie polskie firmy jak KGHM, Orlen, PKP Cargo, Grupa Azoty, Lasy Państwowe itd. mają być za bezcen sprzedane Niemcom. Na to przecież głosowaliśmy! Ta pizza była pyszna.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (492)
Dziadek
5 miesięcy temu
zaś szybko kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki o grubości kilku milimetrów. Polecam Ci kiełbasę drobiową z małą ilością tłuszczu, a dużą zawartością białka. Chudy boczek zaś kroimy na cienkie kawałki. Paprykę kroimy na małe kawałki. Ja lubię czerwoną, ale możesz użyć papryki w dowolnym kolorze. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Możesz też użyć masła klarowanego. Dodajemy pokrojoną cebulę. Wrzucamy marchewkę. Delikatnie solimy. Mieszamy. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodajemy boczek i kiełbasę. Wsypujemy plasterki czosnku. Mieszamy i smażymy 2 minuty, aż kiełbasa zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy cukinię. Mieszamy. Wlewamy bulion. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wsypujemy czerwoną, wędzoną, słodką paprykę. Smak pokręci ostra papryka. Ja dodaję jej pół łyżeczki, ale można więcej :) Łyżeczka soli selerowej nada potrawce wyjątkowego aromatu. Jeszcze świeżo zmielony czarny pieprz. Dużo pieprzu :) Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Kiedy sos zgęstnieje, wsypujemy drobno posiekaną natkę. Mieszamy, trzymamy na ogniu kilka chwil. Potrawkę podajemy posypaną kawałkami papryki. Oczywiście nie zapominamy o natce, dużej ilości natki :)
Nikt
5 miesięcy temu
Babka pierzasta jest w Polsce uznawana za gatunek zagrożony wyginięciem na stanowiskach naturalnych i można ją spotkać w kilku miejscach wzdłuż brzegu Bałtyku. Roślina jest halofitem fakultatywnym, co oznacza, że dobrze znosi nawet znaczne zasolenie. Z tego powodu babkę można często spotkać w okolicach dróg, które zimą są w Europie utrzymywane w dobrym stanie za pomocą soli. Babka pierzasta jest niewielką byliną osiągającą od dosłownie kilku do nawet 40 cm wysokości. Blaszka liściowa przyjmuje najczęściej kształt równowąski do lancetowatego, a w nasadach liści można dostrzec niewielkie skupiska włosków okrywających. Całobrzegie lub lekko ząbkowane liście są ułożone skrętolegle, a u nasady łodygi zbierają się w przyziemną rozetę. Kwiaty są niewielkie i występują na roślinie w postaci kłosów zlokalizowanych na szczycie pędów kwiatostanowych. Roślina kwitnie od czerwca do września. Owocem jest mała torebka zawierająca od 2 do 5 nasion.
zawiedziony
5 miesięcy temu
Do miseczki dodaj drożdże (suche lub pokruszone świeże), cukier, 1 łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn PODWOI swoją objętość (drożdże świeże około 10 minut, drożdże suche około 20 minut). Rozpuść masło. Do mąki dodaj sól, jajka, mleko i zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Postaw na ogniu i gotuj 20 minut. Grzyby odcedź (wywar zachowaj), ostudź, posiekaj. Kapustę przełóż do garnka i zalej wodą do jej przykrycia. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania do kapusty dodaj wywar grzybowy. Ugotowaną kapustę odcedź, wystudź, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekane grzyby i kapustę, dopraw solą i pieprzem. Smaż 5-6 minut, cały czas mieszając. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części. Rozwałkuj je w miarę równo w kształt prostokąta, podsypując mąką. Przekrój nożem na pół. Na każdej części rozłóż farsz i zawiń jak roladę. Każdą roladę pokrój na porcje ok. 5 cm szerokości. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Układaj na niej paszteciki. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Każdego pasztecika posmaruj jajkiem i posyp makiem.
Wyborcy
5 miesięcy temu
KO chcą więcej aby mogli się jeszcze bardziej uśmiechać
Danke
5 miesięcy temu
Donald
...
Następna strona