W przypadku eksportu stanowi to jednocześnie wzrost o 8 proc. w porównaniu z październikiem 2023 r.
Wielka Brytania i Stany Zjednoczone były głównymi miejscami docelowymi eksportu produktów rolno-spożywczych z UE w okresie od stycznia do października 2024 r. (wartościowo odpowiednio 44,9 mld euro i 25,1 mld euro). Eksport do Chin spadł o 937 mln euro (-8 proc.) z powodu zmniejszenia dostaw zbóż, wieprzowiny i produktów mlecznych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli chodzi o produkty, eksport oliwek i oliwy z oliwek wzrósł o 2 mld euro (+49 proc.) z powodu utrzymujących się wysokich cen na ten produkt, podczas gdy eksport cukru wzrósł ponad dwukrotnie pod względem wartości (+120 proc.). Tymczasem zboża odnotowały największy spadek wartości eksportu (-2,1 mld euro, -17 proc.), głównie z powodu niższych cen.
Import produktów rolno-spożywczych do UE osiągnął rekordowe 16,2 mld euro w październiku 2024 r., co oznacza wzrost o 19 proc. w ujęciu miesięcznym i wzrost o 21 proc. w porównaniu z październikiem 2023 r. Skumulowany import od stycznia do października wyniósł łącznie 141,1 mld euro, o 6 proc. więcej niż w 2023 r.
Import kawy, herbaty i kakao w górę o 41 proc.
Import z Brazylii był największy i wyniósł 14,4 mld euro, pomimo 3 proc. spadku z powodu niższych cen nasion oleistych. Tymczasem import z Wybrzeża Kości Słoniowej odnotował największy wzrost (+2 mld euro, +60 proc.), głównie spowodowany rosnącymi cenami kakao, podczas gdy Australia i Rosja odnotowały największe spadki.
Jeśli chodzi o importowane produkty, wartość przywozu kawy, herbaty, kakao i przypraw wzrosła o 7,1 mld euro (+41 proc.) z powodu rosnących cen. Tymczasem import zbóż i nasion oleistych spadł odpowiednio o 1,8 mld euro (-18 proc.) i 1,7 mld euro (-9 proc.), głównie z powodu niższych cen pomimo wzrostu wolumenów nasion oleistych.