Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|
aktualizacja

Rząd Tuska wydaje znacznie więcej od PiS. "Rozpasanie wydatkowe"

654
Podziel się:

Blisko 40 proc. więcej wydał rząd Donalda Tuska w trakcie pierwszych czterech miesięcy roku niż gabinet Mateusza Morawieckiego w tym samym okresie 2023 r. - pisze "Rzeczpospolita". To o 70 mld zł więcej. Koniec tej polityki może jednak wymusić fatalny stan finansów państwa - ostrzega dziennik.

Rząd Tuska wydaje znacznie więcej od PiS. "Rozpasanie wydatkowe"
Rząd Donalda Tuska wydaje więcej niż gabinet Mateusza Morawieckiego (Getty Images, Andrzej Iwanczuk)

Od stycznia do kwietnia wydatki rządu wyniosły 264 mld zł. "To aż o 70 mld zł (o 39 proc.) więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. Z kolei dochody w tym czasie wzrosły 'tylko' o 40 mld zł, do 214 mld zł. Tym samym deficyt w publicznej kasie także jest znacząco wyższy. Po kwietniu 2024 r. wynosił on niemal 40 mld zł wobec 10 mld zł po kwietniu 2023 r. To najgorszy wynik od co najmniej 10 lat" - czytamy w "Rz".

Dziennik dodaje przy tym, że jest to efekt m.in. zmian wprowadzonych przez rząd Zjednoczonej Prawicy. Chodzi m.in. o wprowadzenie 800 plus zamiast 500 plus czy trzynastej oraz czternastej emerytury.

Jednak nowy koalicyjny rząd z Donaldem Tuskiem u steru dołożył kolejne projekty kosztujące co najmniej 8 mld zł rocznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rząd planuje zmiany na granicy. “Putin będzie szybszy”

Wydatki rządu Tuska

Tzw. babciowe kosztować ma nawet 6,5 mld zł. Mowa o ustawie o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic", która zakłada m.in. wypłatę dodatkowego świadczenia.

Do tego należy dodać nawet 1,7 mld zł na "wakacje składkowe" od ZUS dla firm oraz podwyżki dla nauczycieli o 30 proc. i o 20 proc. pozostałych pracowników sfery budżetowej, a także wyższą waloryzację rent i emerytur - przypomina "Rz".

Kolejnym programem, który mocno obciąża budżet jest bon energetyczny. Nowe rozwiązanie ograniczające wzrost cen energii będzie obejmował drugą połowę 2024 roku i pierwszą połowę 2025 r.

- Faktem jest, że nowa władza pogłębia deficyt PiS-owski, co jest mocno problematyczne - komentuje w rozmowie z "Rz" Marcin Zieliński, główny ekonomista Fundacji FOR.

Dodaje jednak, że nie wiadomo, czy "pewne rozpasanie wydatkowe będzie kontynuowane". Zwłaszcza że nie wszystkie obietnice rządu są realizowane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(654)
WYRÓŻNIONE
and
7 miesięcy temu
Tusk przed wyborami :...gdybym był premierem jedna prosta decyzja i paliwo jest po 5 zł. i to nie są żadne cuda".....Tusk po wyborach :.....premier nie jest od tego aby ustalać ceny benzyny".....
jagoda
7 miesięcy temu
Uśmiechajcie się ale to, że idzie zaprogramowana bieda i nędza to pewne. Gorzej, że małymi krokami wprowadzą eurokołchoźniane niewolnictwo a może rozpętają nawet wojnę.
Obacyta
7 miesięcy temu
Nie będzie niczego a wszystko co jest zostanie zniszczone tak, że nie zostanie kamień na kamieniu . Barbarzyńska koalicja, kłamstwami i oszustwem, po to przejęła władzę.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (654)
Mefisto
5 miesięcy temu
Ogórki małosolne wstaw do lodówki będzie lud miał co jeść przez dwa tygodnie a i dłużej hahahehe eh ta inka
Mis
6 miesięcy temu
Do miseczki wsyp mąkę. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier z prawdziwą wanilią i zagotuj. Do gotującego się mleka wąską strużką powoli wlewaj ciasto. Odczekaj 2 minuty, aż ciasto będzie puszyste. Wymieszaj i podgrzewaj około 2 minut. Garnek zestaw z ognia. Podawaj od razu na gorąco na śniadanie lub kolację.
Typ
6 miesięcy temu
asolkę ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą. Jajka lekko posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę pokrój na cienkie, ukośne plasterki. Dymkę pokrój ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce. W woku rozgrzej dość mocno jedną łyżkę oleju, wlej jajka i usmaż omlet - nie przewracaj go - podważaj brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki. W woku rozgrzej silnie 2 łyżki oleju, dodaj czosnek i chili, smaż, nie przerywając mieszania przez kilkanaście sekund. Do woka dodaj mięso i krewetki, smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor ze wszystkich stron - mieszaj cały czas :) Dodaj makaron, sos i dymkę oraz fasolkę i połowę kiełków. Wymieszaj, smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę. Dodaj kawałki omletu i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj kiełkami, posiekanym
Tomek
6 miesięcy temu
Umyte i osuszone cukinie zetrzyj na tarce (lub w malakserze) o grubych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut. Dynię zetrzyj na tarce (lub w malakserze) o grubych oczkach. Przełóż do miski. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ser typu feta rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Podsmaż do zeszklenia na 2 łyżkach oleju (wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz i cały czas mieszając smaż 2-3 minuty). Dodaj czosnek, smaż pół minuty cały czas mieszając. Cukinię mocno i dokładnie odciśnij i odlej wydzielony sok. Dodaj mąkę, jajka, cebulę z czosnkiem, natkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ser typu feta i ponownie dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż placki 2-3 minuty z każdej strony. Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem jogurtowym.
Tomek
6 miesięcy temu
Umyte i osuszone cukinie zetrzyj na tarce (lub w malakserze) o grubych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut. Dynię zetrzyj na tarce (lub w malakserze) o grubych oczkach. Przełóż do miski. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ser typu feta rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Podsmaż do zeszklenia na 2 łyżkach oleju (wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz i cały czas mieszając smaż 2-3 minuty). Dodaj czosnek, smaż pół minuty cały czas mieszając. Cukinię mocno i dokładnie odciśnij i odlej wydzielony sok. Dodaj mąkę, jajka, cebulę z czosnkiem, natkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ser typu feta i ponownie dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż placki 2-3 minuty z każdej strony. Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem jogurtowym.
...
Następna strona