Food Standards Agency (FSA) i UK Health Security Agency (UKHSA) przypominają Brytyjczykom, żeby zachowali szczególną ostrożność podczas przygotowywania kurczaka i indyka w domu - informuje Sky News.
"Ponad 200 osób zachorowało w tym roku na szczep salmonelli związany z drobiem i jajami importowanymi z Polski" - czytamy.
FSA prowadzi dochodzenie w sprawie niedawnego wzrostu liczby przypadków zatruć pokarmowych salmonellą związanych z drobiem pochodzącym z Polski.
Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystanych w posiłkach w restauracjach i kawiarniach - oświadczyła Tina Potter z FSA.
Brytyjczycy rozmawiają z Polską
FSA rozmawia z polskimi oraz unijnymi urzędnikami. Brytyjczycy chcą zapewnienia, że podjęto kroki w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski.
Salmonella powoduje bóle brzucha, wymioty i biegunkę.
- Objawy zwykle ustępują samoistnie w ciągu kilku dni, jednak mogą być poważniejsze z gorączką i odwodnieniem, szczególnie u małych dzieci, kobiet w ciąży i osób z osłabionym układem odpornościowym - powiedziała Lesley Larkin z UKHSA.