Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|

Sphinx będzie rozwijać się w Egipcie. Polska sieć chce podbić rynek pod piramidami

11
Podziel się:

Polska sieć restauracji Sphinx ma wejść na egipski rynek. Jest decyzja o współpracy z firmą działającą w Kairze. Porozumienie zakłada, że jeszcze w tym roku Sphinx otworzy pod piramidami swój pierwszy lokal.

Sphinx będzie rozwijać się w Egipcie. Polska sieć chce podbić rynek pod piramidami
Restauracje Sphinx mają podbić egipski rynek (EAST_NEWS, ARKADIUSZ ZIOLEK)

Blisko 100 restauracji Sfinks Polska działa w naszym kraju. Teraz polska sieć chce ruszyć na podbój Egiptu, co wydaje się naturalnym krokiem, biorąc pod uwagę jej nazwę.

Zarząd Sfinks Polska S.A. podpisał porozumienie z firmą GRG for Development and Projects Management Egyptian Shareholding Company. Chodzi o tzw. term sheet, czyli zbiór ustaleń między stronami umowy. W tym przypadku chodzi o zakres rozwoju i prowadzenia sieci restauracji pod marką "Sphinx" na terytorium Egiptu. Emitent wskazuje jednocześnie, że term sheet ma charakter niewiążący i nie zobowiązuje żadnej z jego stron do zawarcia jakichkolwiek umów.

Restauracja Sphinx w Egipcie

Porozumienie zakłada, że do końca 2023 r. uda się pilotażowo uruchomić co najmniej jedną restaurację Sphinx w Egipcie. Ustalono także plan rozwoju sieci na kolejne 10 lat. Przyznano też wyłączność dla franczyzobiorcy na działalność na terenie Egiptu oraz Arabii Saudyjskiej.

Sphinx nie jest w stanie określić liczby potencjalnych restauracji, które mogłyby zostać otwarte w ramach tej współpracy oraz jej wpływu na sytuację finansową spółki Sfinks Polska.

W ocenie emitenta "nie będzie ona miała istotnego wpływu na wyniki emitenta w krótkiej perspektywie, niemniej jej podjęcie może stanowić istotny etap dalszego rozwoju Grupy Kapitałowej Sfinks Polska na rynkach zagranicznych w zakresie marki "Sphinx" - czytamy w raporcie bieżącym spółki.

Sphinx zamykał restauracje

Wiosną ubiegłego roku pisaliśmy na money.pl, że spółka Sfinks zamknęła w Polsce kilkadziesiąt lokali. Jedną z głównych przyczyn była pandemia COVID-19.

W portfolio spółki oprócz Sphinxa znajdują się również Piwiarnia i Chłopskie Jadło.

"Dwa okresy zamrożenia działalności oraz inne ograniczenia dotyczące funkcjonowania branży gastronomicznej spowodowały, że w 2020 roku mieliśmy tylko dwa miesiące normalnej działalności, czyli styczeń i luty" - pisał w liście do akcjonariuszy prezes Sylwester Cacek.

"Nagromadzenie w krótkim czasie wielu negatywnych czynników miało wpływ na liczebność, strukturę sieci i portfolio marek. Na koniec 2020 roku nasza sieć liczyła łącznie 128 lokali" - dodawał Cacek.

Pod koniec 2019 r., a więc na dwa miesiące przed wybuchem pandemii, w Polsce działało 175 lokali grupy Sfinks.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(11)
WYRÓŻNIONE
Pitek
rok temu
Kiedyś ta sieć była mega , niestety stopniowo upadali , teraz dopiero dowiedziałem się ze jeszcze maja jeszcze jakieś restauracje
prawda
rok temu
chcą zawieść drzewo do lasu!
Banbol
rok temu
Do dzisiaj wspominam szorme sprzed 20 lat. Teraz juz nie to samo.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (11)
Qwerty
rok temu
Przecież oni ledwo zipali...
Pitek
rok temu
Kiedyś ta sieć była mega , niestety stopniowo upadali , teraz dopiero dowiedziałem się ze jeszcze maja jeszcze jakieś restauracje
Arado
rok temu
Bylem w tej sieci ostatnio, porcja okonia morskiego i trzy sparagi i pare krokietow; 63zl, porcja smaczna ale mala, nie najadlem sie i do tego woda razem 75zl, ceny powalaja.
obywatel RzNI
rok temu
jak Arabowie dostaną kebab z polskiej wieprzowiny, to oszaleją z zachwytu :), ale to tylko taki żarcik, ogólnie - życzę powodzenia
Byly klient
rok temu
Kilkakrotnie dawałem im szansę.Rzadko kiedy nawet mimo prośby dostawałem gorące mięso w shoarmie.Pomijam sytuację kiedy w oczekiwaniu na posiłek miałem okazję zobaczyć z boku co wyczyniają. Nad rozstawionymi na ladzie z surówkami talerzami czekajacymi na mięso stała oparta o filar pani z obsługi i grzebała we włosach krecąc loki i strącajac łupierz jako dokładkę. Dodatkowo dokładanie bułek na talerz brudnymi z pieniędzy łapami .Feeee! Szkoda.Nie wiem czy to wina managerow czy tylko zwykła ludzka niedbałość.Źle im nie życzę ale nie wrożę im świetlanej przyszłości jeśli tak bedzie.Tak jak od dawna mówilem o Tesco że to padacha.