Rolniczy handel detaliczny funkcjonuje w Polsce od 2017 roku. Obecnie w ten sposób wolno sprzedawać jedynie produkty, które w całości lub części pochodzą z własnej uprawy czy hodowli.
Projektowana zmiana poszerza gamę produktów, które będą mogły być sprzedawane przez rolników. Zgodnie z nowelizacją wystarczy, że jeden składnik produktu będzie pochodził z gospodarstwa rolnika, który go sprzedaje.
Obecnie w ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej sprzedawanie zarówno konsumentom, jak i lokalnym dystrybutorom, zlokalizowanym na ograniczonym obszarze kraju.
Obecnie obszar ten, obejmuje województwo, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności, oraz powiaty lub miasta stanowiące siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujące z tym województwem.
Projektowana zmiana rozszerza możliwość handlu na cały kraj. Projekt zakłada, że produkcja i handel w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne.
Podlega ona urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej, a także unijnym przepisom prawa żywnościowego.
W nowych przepisach proponuje się też zniesienie maksymalnych limitów żywności zbywanej w ramach RHD w odniesieniu do sprzedaży konsumentom i pozostawienie tych limitów wyłącznie w odniesieniu do dostaw dla dystrybutorów.
W efekcie rolnicy będą mogli sprzedawać żywność do np. sklepów, restauracji czy stołówek na terenie całego kraju.
W projekcie proponuje się podwyższenie z 40 tys. do 100 tys. zł kwoty przychodów ze sprzedaży produktów wytworzonych w ramach RDH wolnej od podatku dochodowego.