Od 6 lutego w UE obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i odpadów opakowaniowych. Ograniczają one stosowanie jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych, takich jak saszetki na sól czy cukier, a także zakazują owijania pojedynczych warzyw i owoców w plastik. Nowe regulacje będą w pełni egzekwowane od sierpnia 2026 r.
Nowe unijne przepisy – koniec z plastikowymi workami
Nowe regulacje zastępują dyrektywę z 1994 roku i – jako rozporządzenie – obowiązują bezpośrednio we wszystkich krajach UE, bez konieczności wprowadzania ich do prawa krajowego.
Komisja Europejska podkreśla, że ilość produkowanych odpadów w Europie osiągnęła niepokojący poziom. W 2022 roku przeciętny Europejczyk wytworzył 186,5 kg odpadów opakowaniowych, z czego 40 proc. stanowiły tworzywa sztuczne, w tym plastik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowe zasady pakowania warzyw i jedzenia na wynos
Przepisy obejmują zarówno gospodarstwa domowe, jak i sektor handlowy oraz przemysłowy. Ograniczenia obejmują m.in.:
- zakaz pakowania pojedynczych owoców i warzyw w plastikowe worki (chyba że ich waga przekracza 1,5 kg),
- eliminację jednorazowych saszetek na przyprawy i cukier w restauracjach oraz hotelach,
- wymóg zmniejszania wagi i objętości opakowań, aby unikać pustych przestrzeni w paczkach.
Nowe regulacje umożliwią także klientom przynoszenie własnych pojemników na żywność i napoje bez dodatkowych kosztów. W praktyce oznacza to np. możliwość zabrania kawy na wynos we własnym kubku.
Rozporządzenie przewiduje również obowiązek zwiększenia minimalnej zawartości materiałów pochodzących z recyklingu w opakowaniach, zapewnienie, że do 2030 r. wszystkie opakowania dostępne na unijnym rynku będą nadawały się do recyklingu, a także ograniczenie stosowania substancji chemicznych w opakowaniach, w tym potencjalnie szkodliwych związków PFAS używanych np. w detergentach.