W kwietniu Sejm ma przyjąć ustawę zwalczającą marnowanie żywności. Projekt zakłada, że każdy sklep spożywczy, którego powierzchnia przekracza 250 m kw. będzie musiał oddawać niesprzedaną żywność organizacjom pozarządowym. Jeśli tego nie nie zrobi, dostanie karę - 10 gr za każdy zmarnowany kilogram jedzenia.
Czytaj też: Afera PCK. Zginęły ubrania i 46 ton żywności
Co niespotykane, wśród polityków różnych politycznych opcji panuje pełna zgoda. - Przyjęliśmy poprawki i poselskie i rządowe. Udało się uzyskać pełen konsensus. W kwietniu mamy posiedzenie Komisji Gospodarki i Rozwoju, która przyjmie projekt. Na tym samym posiedzeniu Sejmu powinien być głosowany na sali plenarnej - powiedział "Rzeczpospolitej" szef sejmowej podkomisji Paweł Kobyliński z klubu PO-KO.
Wygląda więc na to, że uda się szybko wypracować nowe przepisy, które będą zwalczały proceder marnowania żywności.
Nie od początku było tak kolorowo. Autorem projektu jest senator PO Mieczysław Augustyn. Tylko w Senacie prace nad przepisami trwały blisko dwa lata, by w 2018 r. projekt trafił do Sejmu. Wątpliwości zgłaszał m.in. resort rolnictwa, którgo przedstawiciele zastanawiali się, czy organizacje pozarządowe będą w stanie zagospodarować tak duże ilości jedzenia.
Dlaczego prace nad ustawą trwają tak długo? - Raczej nie było to związane z wahaniami rządu, lecz z różnymi poglądami na to, jak rozwiązać ten problem. W niewielu krajach europejskich istnieją regulacje w tej sprawie, więc musieliśmy się zmierzyć z pewnym novum - powiedział w "Rzeczpospolitej" Antoni Szymański, senator PiS, który był sprawozdawcą projektu w Sejmie.
Jak dodaje, spodziewane zakończenie prac to sukces, bo marnowanie żywności jest dużym problemem społecznym. To potwierdzają dane. Każdego roku marnuje się w Polsce ok. 9 mln ton żywności, co daje ponad 200 kg na jednego mieszkańca.
Czytaj również: Afera mięsna. Interwencja w sprawie bezpieczeństwa żywności
Z szacunków wynika jednak, że to głównie konsumenci, a nie duże sieci handlowe przyczyniają się do tak ogromnych ilości marnowanego jedzenia. Federacja Polskich Banków Żywności w 2018 roku opublikowała raport, z którego wynika, że do wyrzucania jedzenia przyznaje się 42 proc. ankietowanych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl