Jak zmieniły się ceny w ciągu ostatnich dwóch tygodni? Dziennikarze ”Faktu” porównali ceny wybranych produktów.
Okazuje się, że za te sama produkty dzisiaj zapłacimy o 7 zł mniej niż dwa tygodnie temu. Co potaniało tak bardzo, że cały koszyk staniał o 4 proc.? Pomidory! Za te warzywa zapłacimy aż o prawie 30 proc. mniej.
Za co zapłacimy jeszcze mniej? Potaniała też pierś z kurczaka, schab bez kości czy ryż w torebkach. Ceny produktów takich jak chleb, czekolada, banany czy wódka się nie zmieniły. Najbardziej podrożała polędwica sopocka, sok jabłkowy, jabłka i marchew.
Gdyby nie spadek ceny pomidorów i schabu bez kości, to zakupy byłby niewiele droższe, niż dwa tygodnie temu. Choć w tym wypadku cena większości produktów się nie zmieniła, to czeka nas sporo podwyżek w najbliższym czasie, które na pewno będą miały wpływ na ceny podstawowych produktów spożywczych.