Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|
aktualizacja

Kluczowa zmiana dla przedsiębiorców. Jest decyzja rządu ws. kasowego PIT

21
Podziel się:

Rząd zadecydował o zwiększeniu limitu przychodów z działalności indywidualnej do 250 tys. euro z poprzednio planowanych 500 tys. zł w projekcie o kasowym PIT - wynika z informacji, jakie w serwisie X zamieścił minister finansów Andrzej Domański.

Kluczowa zmiana dla przedsiębiorców. Jest decyzja rządu ws. kasowego PIT
Minister finansów Andrzej Domański (PAP, Radek Pietruszka)

"Trwa kolejny KERM (Komitet Ekonomiczny Rady Ministrów - przyp. red). Dyskutujemy o rewizji KPO, Kasowym PIT (podjęliśmy decyzję o zwiększeniu limitu do 250 tys. euro) oraz tzw. Podatku Belki" - napisał minister finansów na platformie X.

Pod koniec lutego do wykazu prac rządu został wpisany projekt ustawy o PIT kasowym z celem przyjęcia przez rząd nowych rozwiązań w II kwartale. Proponowane przez rząd rozwiązania zakładają wprowadzenie możliwości wyboru kasowej metody rozliczania przychodów i kosztów, tzw. kasowego PIT, przez przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w niewielkich rozmiarach (fakultatywny sposób rozliczenia).

Kasowy PIT

Obecnie w podatku dochodowym od osób fizycznych zasadą jest memoriałowy sposób ustalania przychodów z działalności gospodarczej. Przychodem są bowiem kwoty należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane, po wyłączeniu wartości zwróconych towarów, udzielonych bonifikat i skont.

"Dzięki tym rozwiązaniom przedsiębiorcy ci będą płacić podatek dochodowy od osób fizycznych dopiero po faktycznym otrzymaniu zapłaty za wydany towar albo wykonaną usługę oraz potrącać koszty uzyskania przychodów w dacie zapłaty za otrzymany towar lub wykonaną usługę. Po upływie 2 lat, licząc od dnia wystawienia faktury, rachunku albo zawarcia umowy, podatnik będzie obowiązany rozpoznać przychód z działalności gospodarczej, nawet jeżeli nie otrzyma od kontrahenta zapłaty za wydany towar lub wykonaną usługę" - napisano wówczas.

Rząd wyjaśniał wtedy, że kasowy PIT będą mogli wybrać przedsiębiorcy wykonujący działalność wyłącznie indywidualnie, jeżeli ich przychody z tej działalności w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyły kwoty 500 tys. zł oraz przedsiębiorcy, którzy rozpoczynają prowadzenie działalności gospodarczej. Kasowego PIT nie będą mogli wybrać przedsiębiorcy, którzy prowadzą księgi rachunkowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(21)
WYRÓŻNIONE
Asd
9 miesięcy temu
Kolejny projekt a co że składka zdrowotna, kwota wolna..
Zyy
9 miesięcy temu
Podatki powinny być płacone zawsze po otrzymaniu zapłaty za wykonaną usługę - a nie po wystawieniu faktury , gdy pieniądze wpłyną albo nie. Żaden rząd do tej pory jakoś tej oczywistej oczywistości nie chciał zauważyć - bo pensje pracowników budżetowych wpływają regularnie. Jak by im przyszło odprowadzić podatek od swoich wysokich pensji ZANIM je otrzymają ( z oszczędności?) to może by zrozumieli. Ile firm splajtowało przez nieuczciwych kontrahentów?
brat pit
9 miesięcy temu
Ciekawe ile teraz firm dobrowolnie wybiera to rozwiązanie . Przecież jest taka możliwość na wniosek tylko nikt nie wybiera bo koszty też są rozliczane kasowo . CZy oni nic nie kumają czy zgrywają się ze wszystkich
NAJNOWSZE KOMENTARZE (21)
Dziadek
6 miesięcy temu
Cebulę pokrój na cienkie piórka. Kapustę pekińską pokrój na długie i cienkie paski. Z brokuła odetnij twardą łodygę, podziel go na małe kawałki. Brokuł gotuj na parze przez 3 minuty. Przelej krótko zimną wodą. Mięso pokrój na cienkie paski, przełóż do miski. Dodaj sos sojowo-grzybowy, wymieszaj, odstaw na bok. W woku (lub dużej patelni) silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę. Smaż cały czas mieszając przez pół minuty. Dodaj czosnek i smaż następne pół minuty cały czas mieszając. Dodaj mięso i (nadal cały czas mieszając) smaż na dużym ogniu, aż wszystkie kawałki zmienią kolor. Dodaj brokuła i kapustę pekińską, wymieszaj, smaż kilka chwil. Danie dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj z ryżem i soczystą surówką.
obywatel rp
6 miesięcy temu
Pokrojoną kapustę przekładamy do miski. Dodajemy niewielką ilość soli i chwilę ją miętolimy. Dlaczego nie za długo, no przecież chcemy, by potem była chrupiąca :) Obraną marchewkę kroimy na cienkie, ukośne plastry, a następnie na słupki. Ja robię to za pomocą noża, można to zrobić na mandolinie lub w malakserze. Raczej nie na tarce, bo starte kawałki będą za małe. Pokrojoną marchewkę dodajemy do kapusty Do miski z wodą wyciskamy sok z cytryny. Nieobrane jabłko kroimy na cienkie plastry, następnie na cienkie paski. Od razu wkładamy do wody z sokiem cytrynowym, dzięki czemu kawałki jabłek zachowają swój jasny kolor. Czas na przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wlewamy miód. Dodajemy łyżeczkę musztardy, najlepiej miodowej. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą emulsję. Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni. Trzymamy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż przyjemnie się uprażą. Od razu przesypujemy do miseczki, by się nie przypaliły. Do kapusty z marchewką dodajemy suszone żurawiny, orzechy włoskie, uprażone pestki dyni. Wrzucamy dokładnie odsączone kawałki jabłek. Wszystko mieszamy. Wlewamy sos, dodajemy listki kolendry lub pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
starszy
6 miesięcy temu
Do misy robota wsyp suche składniki - mąkę, suszone drożdże, cukier trzcinowy i sól. Wlej mleko i 2 łyżki oleju. Wyrabiaj ciasto robotem na niskich obrotach około 10 minut. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Misę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na oprószoną mąką stolnicę lub blat przełóż wyrośnięte ciasto. Wyrabiaj je kilka minut w dłoniach, formując podłużny kształt. Następnie odkrawaj równe kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Każdą z kulek posmaruj pozostałym olejem. Ułóż je na desce i odstaw na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki przełóż do bambusowego parowaru umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą. Paruj około 20 minut. Gotowe bułeczki przekrój na pół, tak aby nie przekroić ich do końca. Do środka włóż mięsny lub wegetariański farsz. Bułeczki bao możesz podać bez farszu jako zamiennik kajzerki. Podawaj na gorąco.
Miks
9 miesięcy temu
A cóż się dzieje w rządzie? ,tak jak mówiłem zatrudnienie psychiatry w rządzie przyniesie efekty oby tylko nie defekty umysłowe...
Xdxd
9 miesięcy temu
Nie którzy chyba nie zrozumieli ... Limit jest zwiększony bo 250tys euro to więcej niż 500tys złoty
...
Następna strona