Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Budowa CPK. Prezydent zdradza, co powiedział mu premier

326
Podziel się:

- Premier powiedział mi, że projekt CPK będzie kontynuowany - powiedział w sobotę podczas konferencji prasowej prezydent Andrzej Duda. Podkreślił, że powstanie CPK jest absolutnie kluczowe, jeśli chodzi o zapewnienie Polsce bezpieczeństwa.

Budowa CPK. Prezydent zdradza, co powiedział mu premier
Prezydent Andrzej Duda (PAP, Piotr Nowak)

Andrzej Duda o informacje w sprawie realizacji projektu Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK) był pytany podczas konferencji prasowej w Rzymie.

Prezydent zapewnia, że nie odpuści tematu CPK

Jak poinformował, premier Donald Tusk przekazał mu, że rząd chce kontynuować inwestycję z korektami w planowanej sieci kolejowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lasek musi odejść? "Nie nadaje się do tej funkcji"

Prezydent podkreślił, że CPK ma znaczenie nie tylko ze względu na rozwój transportu lotniczego i dodatkowej komunikacji drogowej i kolejowej, ale przede wszystkim dla bezpieczeństwa Polski.

- To będzie jedyne lotnisko w Polsce, które będzie w stanie, w tak szybkim tempie przyjąć tak poważne siły sojusznicze największymi samolotami, które będą dostarczane do Polski, gdyby zaszła taka potrzeba. To lotnisko z punktu widzenia amerykańskich ekspertów od spraw bezpieczeństwa, generałów, ale także z innych państw NATO, z którymi rozmawiałem, jest po prostu absolutnie kluczowe, jeśli chodzi o zapewnienie nam bezpieczeństwa – tłumaczył.

Duda zadeklarował, że w tej sprawie będzie trzymał rękę na pulsie i nie odpuści tego tematu.

Ważą się losy kluczowej inwestycji

- Nie stać nas na CPK w takim kształcie, jak chciał rząd PiS - powiedział ostatnio Maciej Lasek, pełnomocnik rządu ds. CPK w rozmowie z oko.press. I dodał, że koszty całej inwestycji to 70-80 mld zł.

Spór dotyczący zasadności realizacji Centralnego Portu Komunikacyjnego pogłębił się po pierwszych deklaracjach przedstawicieli rządu Donalda Tuska w tej sprawie. Zwolennicy CPK oczekiwali od władzy stanowczego zapewnienia o zamiarze budowy portu. Do tej pory takiego nie uzyskali. W zamian pojawiła się m.in. koncepcja rozbudowy Lotniska Chopina w Warszawie.

Centralny Port Komunikacyjny to planowany węzeł przesiadkowy między Warszawą i Łodzią, który ma zintegrować transport lotniczy, kolejowy i drogowy. W skład CPK mają wejść też inwestycje kolejowe, które mają umożliwić przejazd między Warszawą a największymi polskimi miastami w czasie nie dłuższym niż 2,5 godz. CPK jest w 100 proc. własnością Skarbu Państwa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(326)
WYRÓŻNIONE
co on robił ?...
7 miesięcy temu
duda a gdzie program dla obronności??? do roboty i przedstaw założenia, terminy ... a nie jak PIS gadu, gadu wiemy, przewidzielismy, pomniki, nagrody, wille+ .. .... a amunicji nie ma, rakiet dalekiego zasiegu sie nie produkuje a schrony to dopiero mizeria.. …
b,ędzie na zb...
7 miesięcy temu
kiedy wreszcie duda zwróci się do tych swoich nominatów nocnych żeby ustąpili z urzędów ??? czy Polacy muszą z podatków płacić bizantyjskie pensie neosędziom, dublerom, i innym powołanym z wadami prawnymi???
no szczerze d...
7 miesięcy temu
panie duda uczciwe byłoby aby pan przed tymi wywiadami, listami wydał oświadczenie ze w kampanii na urząd prezydenta nie korzystał pan z danych uzyskanych za pomocą pegazusa ...a dopiero potem wypowiadał się w sprawie sadów i sędziów .…
NAJNOWSZE KOMENTARZE (326)
harold
6 miesięcy temu
Brzoskwinie sparz wrzącą wodą. Opłucz zimną i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i usuń pestki. W garnka wlej wodę i włóż brzoskwinie. Zagotuj. Wsyp cukier, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu około 15 minut, aż owoce się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszaj. Dżem przełóż do słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem i przykryj ściereczką. Zostaw do całkowitego ostygnięcia. Podawaj z pieczywem, tostami, do naleśników, placków i racuchów :)
Jagna
6 miesięcy temu
Kawałek selera o wadze około 100 g kroimy na cienkie paseczki. Obrane ziemniaki typu sałatkowego kroimy na kostkę o boku około 1 cm. Białą cebulę kroimy na możliwie najdrobniejsze kawałki. Czas na krojenie obranych pieczarek. Je kroimy na plastry o grubości około 1/2 cm. Takie będą jędrne i będą miały świetny smak. Oraz oczywiście będą apetycznie wyglądać w zupie. Mięso z piersi kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy 4 łyżki oleju i go rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz kawałki kurczaka, lekko solimy, smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa zaczną się szklić, a mięso zmieni kolor. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut. Kiedy warzywa się gotują, zajmujemy się pieczarkami. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, lekko ją solimy i cały czas mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy pieczarki i często mieszając, smażymy je na dużym ogniu, aż nieco zmiękną i zmienią kolor. Doprawiamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Do podgotowanych warzyw z mięsem dodajemy ziemniaki i gotujemy przez 3 minuty. Teraz do garnka dodajemy pieczarki, mieszamy i gotujemy przez 5-6 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy śmietankę, wsypujemy drobno posiekany koperku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Kramer
6 miesięcy temu
zawahaj się ich użyć. Pierś kurczaka kroimy na kawałki na jeden mały kęs. Kawałki mięsa przekładamy do miski. Doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, świeżo zmielonego rzecz jasna, bo tylko taki ma wspaniały smak i aromat. Soli dodajemy sporą szczyptę. Mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by równomiernie pokryła wszystkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, lekko solimy. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pieczarki, mieszamy i często mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przekładamy z patelni do głębokiego talerza. Odstawiamy na bok. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy słodką wędzoną paprykę oraz pieprz. Jak nie masz wędzonej papryki, dodaj zwykłą paprykę w proszku, też będzie smacznie. Wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz kilka łyżek gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wsypujemy połowę pokrojonych ogórków. Ostatni raz mieszamy i odstawiamy danie na kilka minut, by nabrało pełni smaku. Gulasz podajemy posypany kawałkami ogórków i natką pietruszki.
1939
7 miesięcy temu
Amerykanie jakby co, wyślą jedynie helikopter po swojego ambasadora.
Stefan
7 miesięcy temu
Dwa celne trafienia i po CPK ...a ile przy tym ochrony wojska, różnego rodzaju!!!
...
Następna strona