Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Piotr Bera
Piotr Bera
|

Ceny schabu w górę. "Będziemy jeść mniej wieprzowiny"

450
Podziel się:

Wkrótce cena 1 kg schabu może zbliżyć się do 30 zł/kg. Ceny wieprzowiny idą ostro w górę. "Wszystko wskazuje na to, że zbliżająca się Wielkanoc będzie dla konsumentów najdroższa w historii" – czytamy w liście Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP do premiera.

Ceny schabu w górę. "Będziemy jeść mniej wieprzowiny"
Byliśmy piątym producentem mięsa wieprzowego w Europie, a teraz małe i średnie ubojnie ograniczają lub wycofują się z działalności – mówi Janusz Piechociński, były wicepremier i minister gospodarki (via Getty Images, Jakub Porzycki, NurPhoto, Omar Marques, SOPA Images)

"Dla wielu zakładów mięsnych mogą to być także ostatnie święta w ich często kilkudziesięcioletniej historii. Obecna sytuacja to efekt wieloletnich zaniedbań, które – w połączeniu z ostatnim kryzysem – będą zbierały żniwo bankructw w skali dotychczas niespotykanej" – czytamy w apelu, który przytacza portalspożywczy.pl.

Wędliniarzom i rzeźnikom "trudno zrozumieć, że kraj, który był jednym z większych producentów wieprzowiny w Europie, nie jest dziś w stanie utrzymać hodowli na takim poziomie, jaki zapewni dostęp do mięsa wieprzowego dla polskich konsumentów."

Ostatni raz tak niskie pogłowie świń mieliśmy w 1950 r., gdy wynosiło 9,3 mln. Teraz mamy 9,6 mln. To oznacza wzrost cen detalicznych, bo rośnie cena w skupie. Sytuacja dla rolnika jest trochę lepsza, ale dla konsumenta już nie. Będziemy jeść mniej wieprzowiny – mówi dr Danuta Zawadzka z Państwowego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

– Będzie dobrze, jeśli do lata liczba pogłowia się utrzyma – dodaje.

Według danych GUS jeszcze w 2008 r. pogłowie świń wynosiło 16 mln, a w 2017 r. liczyło 11 mln.

Janusz Piechociński: wielką rolę odgrywają duże sieci handlowe

– Sytuacja jest wyjątkowo poważna. Byliśmy piątym producentem mięsa wieprzowego w Europie, a teraz małe i średnie ubojnie ograniczają lub wycofują się z działalności. Rok temu mieliśmy 75 tys. ubojów średniodobowych, teraz jest ich 40 tys. Jednocześnie wielką rolę odgrywają duże sieci handlowe, dla których liczy się tylko cena. Dlatego wzrośnie import świń z Hiszpanii, Niemiec, Danii – tłumaczy Janusz Piechociński, były wicepremier i minister gospodarki.

Albo z Chin, które uporały się z pomorem świń, jaki dziesiątkował jeszcze kilka lat temu gospodarstwa. Teraz Pekin wybudował nawet w prowincji Hubei farmę trzody chlewnej w 26-piętrowym budynku. Państwo Środka jest największym producentem wieprzowiny na świecie. I teraz wieprzowiny też mniej importuje, bo nie musi. Analityk Banku BNP Paribas Magdalena Kowalewska oceniła dla PAP, że w 2022 r. unijny eksport produktów wieprzowych odnotował spadek o 16,5 proc. w relacji rocznej, co jest konsekwencją mniejszych o 40 proc. rok do roku wysyłek do Chin.

Problemy, o których piszemy, nie są nowe. W 2020 r. "Tygodnik poradnik rolniczy" informował, że "krajowi producenci świń są na dnie".

"W ostatnim czasie obserwujemy wyraźny wzrost ceny za mięso wieprzowe. Wynika to z faktu spadającego w Polsce pogłowia, niewielkiej krajowej bazy zarodowej, bez której hodowcy skazani są na import prosiąt po cenach niestabilnych, zależnych od wahania waluty euro" - dodano w liście adresowanym do premiera.

Jeśli importowane będą prosięta, to gospodarcza sytuacja i tak będzie niezła, bo polscy rolnicy sami będą je tuczyć, wkład w utuczenie też będzie krajowy. Gorzej, gdy będziemy importować mięso. Wtedy zyskają tylko zakłady przemysłowe i pracę straci wielu pośredników. Sytuacja jest trudna i dynamiczna - zaznacza dr Zawadzka.

W 2021 r. Polska kupiła 7 mln sztuk świń.

Inflacja, energia i wojna

Dr hab. Mariusz Hamulczuk z Instytutu Ekonomii i Finansów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wyjaśnia, że przyczyną drogiego mięsa na półkach są wyższe ceny zbóż paszowych, energii czy transportu. Do tego dochodzi presja płacowa. – Jest wysoka inflacja, więc trzeba podnosić pensje pracownikom. A dyskonty zawsze będą chciały płacić mniej, żeby oferować niższe ceny i utrzymać klientów – mówi nasz rozmówca.

Niskie ceny w dyskontach to jeden z największych zarzutów wysuwanych przez rzeźników i wędliniarzy w apelu do Mateusza Morawieckiego. Mowa jest o doprowadzeniu zakładów do bankructw oraz oferowaniu produktów o marży bliskiej zeru. "Nie możemy się oprzeć przekonaniu, że tanie mięso – oferowane klientom sieci handlowych – jest wielu osobom na rękę. Jednak w dalszej perspektywie doprowadza do rujnowania całej polskiej branży mięsnej" – czytamy w liście.

Klienci przychodzą do sklepów i mówią, że jesteśmy złodziejami, bo w markecie jest dużo taniej – mówi Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

– Ubojnie informowały nas, że widziały w gazetce z dużego marketu 1 kg schabu za 11 zł, podczas gdy obecnie zakłady muszą ubojni zapłacić nawet 21 zł. To ceny dumpingowe i sytuacja jest dramatyczna – ocenia.

Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podało, że od 12 do 19 lutego średnia cena mięsa wieprzowego w zakładach potrafiła wzrosnąć tydzień do tygodnia nawet o kilkanaście procent. Za tonę schabu bez kości należało zapłacić 19 027 zł, co daje ok. 19,03 zł/kg. W sklepie zapłacimy jednak więcej ze względu na marżę.

Wyraźnie rosną ceny sprzedaży mięsa w zakładach. Do tego należy jeszcze doliczyć ok. 20-30-proc. marżę detalistów. Ceny wieprzowiny są najwyższe w historii i nie widzę przesłanek do ich obniżenia. Musiałyby mocno spaść ceny zbóż i energii, a ze względu na wojnę w Ukrainie nie zanosi się na to uważa prof. Hamulczuk.

Zakładając, że marża wynosi 30 proc., to za schab bez kości trzeba przeciętnie zapłacić ok. 25 zł.

– Cena i tak zdążyła skoczyć o kolejną złotówkę. W okolicach Wielkanocy schab może kosztować ok. 30 zł/kg, ale "30-stki" raczej nie przekroczymy – mówi Tomasz Parzybut.

Janusz Piechociński przewiduje rekordową liczbę wniosków o upadłość w przetwórstwie mięsnym. – Zakładam istotne ograniczenie produkcji w małych i średnich zakładach. Spodziewam się masowych protestów rolników w związku z katastrofalną sytuacją produkcji – mówi w rozmowie z money.pl.

Szynka towarem luksusowym

– Sieci handlowe wywierają olbrzymią presję na wytwórców. Ubojnie mają problem z szynkami, których cena szybuje, konsumenci przestają ją kupować, więc wymusza się na producentach, żeby fragmenty świni sprzedano po promocyjnej cenie. Dobrze sprzedaje się kaszanka oraz żeberka. Ograniczamy popyt na lepszej jakości mięso – mówi Piechociński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Greenpact - rozmowa z Robertem Adamczykiem

Problem z pogłowiem świń wynika m.in. z ognisk ASF, czyli tzw. afrykańskiego pomoru świń, w Wielkopolsce, która jeszcze rok temu odpowiadała za prawie 36 proc. krajowego pogłowia. Cały region znajduje się w strefie czerwonej, co oznacza przymus stosowania się do restrykcyjnych zasad dotyczących np. transportu i przechowywania zwierząt.

Producenci chcą wsparcia rządu

Sytuacja jest tak trudna, że branża zaapelowała do premiera, by uruchomić preferencyjne kredyty dla zakładów oraz utworzyć system wsparcia dla gospodarzy z czerwonej strefy, co zminimalizowałoby ich straty. Pojawił się też pomysł stworzenia regulacji ułatwiających lokalnym zakładom wejście na półki sklepów wielkopowierzchniowych.

– Nie oczekiwałbym szczególnej rządowej regulacji w tym aspekcie. Już teraz rynki są przeregulowane, trudno oczekiwać, że będzie jak w socjalizmie. To byłaby zbyt duża ingerencja w wolny rynek ocenia prof. Hamulczuk.

Zapytaliśmy resort rolnictwa, czy planuje interwencję w branży mięsnej. Poprosiliśmy również o odniesie się do postulatów branży. Czekamy na odpowiedź.

Piotr Bera, dziennikarz money.pl

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(450)
WYRÓŻNIONE
cicho sza
2 lata temu
Ludzie nie chcą jeść mięsa z dioksynami. Afryka nie przyjęła i odesłała z powrotem, okraińskie zboże w których ponad 1000% zostały przekroczone wszelkie normy zanieczyszczeń chemicznych, w tym pestycydów. Nikt na świecie tych zbóż nie chce a miliony ton po cichu wjechały do Polski i są skarmiane zwierzętami hodowlanymi a także przetwarzane na żywność dla Polaków.
ekolożka
2 lata temu
Hodowcy świń, już dziś powinni myśleć przyszłościowo i swoje fermy zacząć przystosowywać do hodowli dżdżownic kalifornijskich i pustynnej szarańczy. Za kilka lat to będzie hit produkcyjny.
Imminent
2 lata temu
Niewiem dlaczego ludzie nie mogą zrozumieć że wszystko idzie zgodnie z planem,gotowanie żaby trwa,śpijcie dalej.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (450)
Egon
2 lata temu
Łgarze , gdzie jest ta wasza cena 30pln ?
Viki
2 lata temu
Nie będziemy jeść polskiej świni tylko niemiecką, duńską za wyższą cenę. Do tego dojdą koszty transportu itd. Szkodliwość dla klimatu. Po co pisać, żeby jeść to co jest w okolicy z racji śladu węglowego dla oszczędności i żeby chronić nasz interes, nasze rolnictwo ?
Mmm
2 lata temu
Jesteśmy w potrzasku między unia (who tam rządzi) jeść robactwa itd rząd dał 14,5mln resztę unia na farmę robactwa, która budują na Lubelszczyźnie . A między Putinem. Od dłuższego czasu układam takie niby puzle już je kończę. Mnie już wcale nie dziwi czemu są te wille plus, pseudo fundację, itd to zabezpieczenie przed tym co robi unia(who) tylko teraz na co im się to przyda , gdy putinnnn zrobi to co ostrzega? On się nigdy nie podda , żadne sankcje tego niezmienia. I tu jest największy problem bo z robakami byśmy sobie poradzili ale nie z nim
rolnik
2 lata temu
Nie rozumiem zdziwienia??? Tego Polacy przeciez chcieli to to dostali. Kiedy jako rolnik od wielu lat po róznych forach pisałem, ze rolnicy bankrutują na świniach to dostawałem taką odpowiedz " Jak nie dajesz rady i Ci się nie opłaca to się przebranżow, a na twoje miesjce przyjdzie taki co mu się bedzie opłacać" Rolnicy się przebranzowili i przyszły korporacje które wiedzą co zrobić aby się opłacało. A teraz ludzie płaczą ze drogo. Dostaliście co chcieliście nie beczeć !!!!
Mmm
2 lata temu
Niedawno czytałam tu na money artykuł o wystąpieniu Bill G. O Lockdown, bardzo mu się spodobało, żeby takie próby były co 5 lat, bo następna pandemia będzie groźniejsza spowodowana przez czlowieka
...
Następna strona