Według GUS poziom przeciętnego miesięcznego dochodu rozporządzalnego na osobę w 2023 r. wyniósł 2678 zł i był wyższy od dochodu z 2022 r. nominalnie o 13,7 proc., a realnie o 2,1 proc. Przeciętne miesięczne wydatki na jedną osobę osiągnęły w 2023 r. wartość 1636 zł i były wyższe nominalnie o 9,4 proc., a realnie niższe o 1,8 proc. od wydatków z 2022 r.
Jak zauważa Urząd, w 2023 r. nadal utrzymywało się relatywnie duże zróżnicowanie przeciętnych miesięcznych dochodów i wydatków pomiędzy różnymi grupami społeczno-ekonomicznymi gospodarstw domowych. Najwyższy przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny - 3313 zł, oraz przeciętne miesięczne wydatki - 1862 zł na osobę wystąpiły w gospodarstwach osób pracujących na własny rachunek poza gospodarstwem rolnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tej grupie zarówno dochód jak i wydatki były wyższe, odpowiednio o 23,7 proc. i o 13,8 proc. w stosunku do przeciętnej dla ogółu gospodarstw domowych w Polsce. Najniższym przeciętnym dochodem rozporządzalnym na osobę dysponowały gospodarstwa domowe rencistów. Dochód ten wynosił 2162 zł i był o 19,3 proc. niższy od średniej ogólnopolskiej. Natomiast najniższe przeciętne miesięczne wydatki na jedną osobę odnotowano w gospodarstwach domowych rolników – wyniosły one 1245 zł i były o 23,9 proc. niższe od średniej.
W strukturze wydatków najwyższy udział - 27,2 proc. miały żywność i napoje bezalkoholowe. Drugą pod względem istotności pozycję stanowiły wydatki na użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii. Udział tego rodzaju wydatków w wydatkach ogółem wyniósł przeciętnie 19,9 proc.
GUS zauważa, że nieznacznie zwiększyły się różnice w poziomie przeciętnego miesięcznego dochodu rozporządzalnego i wydatków pomiędzy gospodarstwami domowymi w miastach i na wsi. Przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na jedną osobę w miastach był o 9,3 proc. wyższy od średniej krajowej. W 2022 r. było to 8,7 proc. Przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę na wsi był niższy o 13,7 proc. od średniej krajowej, podczas gdy w 2022 r. było to 13 proc.
GUS: jemy mniej cukru i tłuszczów
Według danych GUS w 2023 r. nastąpił spadek spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych. Najwyższy dotyczył cukru - o 12,5 proc., margaryny i tłuszczów roślinnych - o 12,0 proc., oraz makaronu i produktów makaronowych - o 9,3 proc.
1700 zł dla każdego Polaka? Wraca gorący temat
Największy wzrost spożycia odnotowano w przypadku serów i twarogów - o 5,2 proc., jabłek - o 4,7 proc., oraz jogurtu - o 3,4 proc. W ocenie GUS na spadek poziomu spożycia żywności mógł mieć wpływ wzrost o 15,9 proc. wydatków na gastronomię w stosunku do 2022 r. oraz wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych.
W 2023 r. odsetek gospodarstw domowych oceniających swoją sytuację materialną jako raczej dobrą albo dobrą wyniósł 54 proc. wobec 50,6 proc. w 2022 r., natomiast gospodarstw postrzegających ją jako raczej złą albo złą było 4,9 proc. - o 1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.