Dziennik "Fakt" sprawdził, jak zmieniały się ceny podstawowych produktów spożywczych na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy. Koszyk zakupowy, w którym znalazło się 25 najtańszych produktów, w tym wędliny, nabiał czy pieczywo podrożał ze 164,69 zł do 201,73 zł. Oznacza to wzrost cen o 22,4 proc.
Wyższe ceny w sklepach
Cukier jest jednym z produktów, którego cena skoczyła najmocniej. Jeszcze w grudniu zeszłego roku 1 kg kosztował średnio 3,59 zł. Teraz jest to 7,36 zł - czyli o 105 proc. więcej.
Znacznie droższa jest również polędwica sopocka. Za opakowanie 140 g należy zapłacić 7,2 zł. Rok temu było to 2,55 zł (wzrost o 175,2 proc.)
Jaja są droższe o prawie 68 proc., 200 g kostki masła o blisko 29 proc. (wzrost z 6,32 zł na 8,15 zł), litr mleka kosztuje 3,79 zł (wzrost o ok. 30 proc.). O 1/4 wzrosła cena fileta piersi z kurczaka (z 18,66 zł za 1 kg do 23,31 zł). Chleb jest droższy o prawie 17 proc., a Olej Kujawski o 15 proc.
Więcej zapłacimy za warzywa i owoce. Cena 1 kg marchwi skoczyła o 40 proc. (2,99 zł zamiast 2,13 zł), pomidorów o prawie 22 proc. (z 9,83 zł do 11,99 zł). Za 1 kg ziemniaków zapłacimy 28 proc. więcej (2,48 zł zamiast 1,93 zł). Cena 1 kg jabłek skoczyła o 51 proc. (3,42 zł, a było 2,26 zł), a bananów o 36,3 proc.
Opakowanie herbaty zawierającej 100 sztuk saszetek podrożało o 42,5 proc. (5,49 zł zamiast 3,85 zł). Droższa jest również kawa. Cena np. Nescafe 200 g jest wyższa o ponad 31 proc.
Są jednak produkty, których ceny spadły. Jest to mąka (o prawie 26 proc.) czy serek wiejski (7,9 proc.).