Glifosat, środek chemiczny stosowany w rolnictwie, wykorzystywany jest do oprysków pól uprawnych zbóż przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi oraz pasz dla zwierząt. Jak zapowiedział GIS w tym roku przebadanych zostanie 80 tys. próbek żywności.
- W związku z doniesieniami dotyczącymi zawartości glifosatu w produktach zbożowych zlecone będą dodatkowe badania kasz, płatków i mąki w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów - stwierdził rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego GIS Jan Bondar cytowany przez Polską Agencję Prasową.
Aż 40 proc. sprzedawanych kasz gryczanych zawiera glifosat - ostrzegał raport FoodRentgen Fundacji Konsumentów. Dotyczył ona badań 10 wybranych kasz gryczanych z polskich sklepów.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami działająca pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia, już w 2015 r. sklasyfikowała ten preparat jako "prawdopodobnie rakotwórczy". Eksperci twierdzą jednak, że przy prawidłowym stosowaniu nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin skrytykowało jednak publikację. "Główny akcent położony został na wywołanie strachu wśród konsumentów i podważenie zaufania do całego systemu kontroli żywności. Zastosowana metodologia budzi szereg wątpliwości" - twierdziło stowarzyszenie.
Mimo tego na doniesienia o przekroczeniu norm zareagował GIS zapowiadając kontrolę.
Jak podaje branżowy portal cenyrolnicze.pl, jeszcze w tym roku Niemcy zamierzają wprowadzić zakaz stosowania glifosatu dla prywatnych użytkowników.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl