Do tej pory świerszcze domowe (Acheta domesticus) były hodowane jako pokarm dla zwierząt - czytamy na portalu farmer.pl. Komisja Europejska rozporządzeniem z 3 stycznia 2023 r. zezwala na wprowadzenie do obrotu krajów członkowskich UE produktów, które zawierają mąkę wyprodukowaną ze świerszcza domowego. Prawo wchodzi w życie już 24 stycznia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mąka tylko od jednego producenta
Na razie tylko jeden producent będzie wprowadzał na rynek produkty z mąki ze świerszczy. Chodzi o firmę Cricket One Co. Ltd, która otrzymała pozwolenie na produkcję wypieków przez pięć lat, czyli do 24 stycznia 2028 r. - precyzuje serwis.
Z kolei dziennik "Rzeczpospolita" zauważa, że firma Cricket One złożyła wniosek do Komisji Europejskiej latem 2019 r. Sprawę rozpatrywał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który w 2022 r. stwierdził, że mąka ze świerszcza domowego jest "bezpieczna dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania".
To szansa dla innych firm
Decyzja Komisji Europejskiej nie oznacza, że wspomniana firma będzie miała monopol na wprowadzenie do sprzedaży produktów takich jak chleby, ciastka, czy spody do pizzy wypiekanych z mąki ze świerszczy. Dziennik przypuszcza, że w przyszłości z pozwolenia będą mogły skorzystać również inne przedsiębiorstwa z branży spożywczej.
Serwis farmer.pl przekonuje, że uprawa świerszczy domowych nie jest skomplikowana, wystarczy zapewnić im tylko substrat z ziemi ogrodowej oraz odpowiednią wilgotność oraz ogrzewanie.
Hodowla Acheta domesticus nie degraduje planety i jest też wydajniejsza niż produkcja wieprzowiny czy wołowiny - informuje Kuchnia WP. Mąka ze świerszczy ma przyjemny, lekko orzechowy smak, ale również może pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi. To ogromne źródło pełnowartościowego białka, a także cennych witamin z grupy B. Znaleźć w niej można także cenne dla zdrowia pierwiastki - żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan czy magnez - czytamy na Kuchnia WP.