Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
KFM
|

Kiedyś to było nie do pomyślenia. Polacy przestają jeść mięso

160
Podziel się:

Kiedyś obiad bez schabowego nie był obiadem. Dziś nawyki żywieniowe mocno się zmieniły. Młodzi Polacy odstawili częściowo lub zupełnie mięso. Sprzedaż takich produktów spada.

Kiedyś to było nie do pomyślenia. Polacy przestają jeść mięso
Prym w ograniczaniu spożywania mięsa wiodą młodzi Polacy (Adobe Stock, ©roibu - stock.adobe.com)

Analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) zwrócili uwagę, że "podobnie jak reszta Europy, Polacy w coraz większej liczbie ograniczają lub zupełnie rezygnują ze spożycia mięsa".

Według ekspertów obserwowane trendy "to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń". Eksperci, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że w Polsce 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami, "co zbiorczo jest wynikiem wyższym niż np. we Francji czy Włoszech" - stwierdzono.

Zobacz także: Uwaga, emocje! Czyli jak uniknąć pułapek, zarządzając pieniędzmi- mBank x WP webinary

Polacy jedzą mniej mięsa lub zupełnie je odstawiają

Jak wskazano, powołując się na badanie ankietowe Panelu Ariadna z 2019 r., odsetek Polaków będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej sięga 8,4 proc. Natomiast z cytowanych przez ekspertów badań firmy Maczfit na mieszkańcach dużych miast wynika, że skala popularności wegetarianizmu w takich ośrodkach może sięgać nawet 20 proc. Natomiast w 2014 r. w badaniu CBOS odsetek wegetarian w Polsce wynosił 1 proc.

Jednocześnie - według Panelu Ariadna - połowa wegetarian w Polsce ma 34 lata lub mniej. "Wyniki ankiety firmy Mintel z 2017 r. pokazały, że w grupach wiekowych 16-24 lata oraz 25-34 lata odsetek wegan i wegetarian przekracza nawet 10 proc." - zauważono.

"Przodownictwo młodych ludzi widać także w ograniczaniu konsumpcji mięsa – nawet co piąta osoba w wieku 18-24 lata nie jadła mięsa w ciągu całego miesiąca, przy wartościach zbliżonych do 10 proc. w starszych kohortach" - stwierdził PIE na podstawie analizy danych Ariadny. Z kolei według przywołanej ankiety IBRIS, ogółem ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa.

"Europa, według danych sprzed pandemii, była największym rynkiem produktów zastępujących mięso – na Stary Ląd przypadało blisko 40 proc. światowej sprzedaży jego substytutów" - wskazano w analizie opublikowanej w najnowszym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE".

Eksperci zwrócili uwagę, że Polska "szybko nadrabia dystans w tym względzie" - w trzech ostatnich latach sprzedaż mięsa w naszym kraju spadła o 7,5 proc., a sprzedaż wegetariańskich substytutów mięsa wzrosła o 480 proc. Podobnie rozwija się wegetariańska część branży restauracyjnej. "Happy Cow, światowy przewodnik po restauracjach dla wegan, w 2010 r. miał w swojej bazie blisko 1200 restauracji w pełni wegańskich lub wegetariańskich w Europie, zaś w 2019 r. było to już blisko 6,5 tys." - podkreślono.

Dodano, że w ich rankingu najlepszych miast dla wegan Warszawa jest na miejscu szóstym, za takimi metropoliami, jak Londyn, Berlin czy Nowy Jork – w naszej stolicy Happy Cow odnalazło 150 restauracji sprzyjających diecie roślinnej.

Analitycy zastrzegli, że dynamika zmian w konsumpcji mięsa nie jest tak widoczna w danych GUS. W tzw. koszyku inflacyjnym, tworzonym na bazie badań wydatków budżetów gospodarstw domowych, waga przyznana produktom mięsnym w 2021 r. znacznie wzrosła w stosunku do 2020 r., "do poziomu nieodnotowanego w ubiegłej dekadzie". Sytuacja ta, jak przyznali, jest odwróceniem wyraźnego trendu spadkowego notowanego nieprzerwanie od 2014 r. Z kolei według danych zebranych w 2019 r., dostawy mięsa na krajowy rynek spadły rok do roku o 3,9 proc.

Autorzy analizy podsumowali, że spożycie mięsa w 2019 r. spadło o nieco ponad 2 proc., a pogłowie trzody chlewnej - w zależności od typu zwierzęcia - utrzymuje się na podobnym poziomie lub nawet minimalnie wzrasta w ostatnich latach. Dodano, że produkcja żywca rzeźnego w 2019 r. zmniejszyła się rok do roku pierwszy raz od 2013 r.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(160)
WYRÓŻNIONE
tak jest
3 lata temu
Dobiegam już siedemdziesiątki i od kilkunastu lat jestem weganką z wyboru ale też jednocześnie dla zdrowia (mój rodzinny nie widział mnie od 2006 roku). Gdyby moje jedzenie wyglądało dalej tak samo (były rożne dolegliwości) to już dawno wąchałabym kwiatki od spodu ziemi. Uprzedzam, że można popełnić wiele błędów i nawet dietetycy to robią.
...
3 lata temu
Mięso zawiera dużo antybiotyków i leczenie takich ludzi nie jest już możliwe nimi. Mają w swoim ciele dużo szczepów bakterii lekoopornych.
qqq
3 lata temu
Obecnie jedzenie mięsa jest bardzo ryzykowne, to po prostu rakotwórcza trucizna.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (160)
wladek
3 lata temu
szkoda zwierząt, jest tyle smacznego jedzenia. 90% to rosliny
Vege stary fi...
3 lata temu
Kiedyś to było nie do pomyślenia, że można codziennie jeść zwierzęta. Rosół z kury był w niedzielę i od święta. A teraz?
hej
3 lata temu
brawo Polacy!!!
Mateusz
3 lata temu
Micha ryżu wystarczy .
30latek
3 lata temu
Czytam i nie wierze w jakich czasach przyszło mi żyć. Propaganda nowej rewolucji kulturowej i "młodzi" przez nią ukształtowani.
...
Następna strona