Jak informuje serwis o2.pl, gąbki do mycia naczyń mają różne przeznaczenie i mówi nam o nich ich kolor. Wiele z nas popełnia ten błąd i sięga po pierwszą z brzegu. Okazuje się jednak, że powinnyśmy być bardziej uważni w doborze gąbki, gdyż niektóre z nich mogą porysować nasze naczynia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znaczenie koloru gąbek do mycia naczyń
"Kolorów gąbek do zmywania naczyń jest kilka, a to od nich zależy do jakiego mycia — mocniejszego czy lżejszego się nadaje" — czytamy na stronie o2.pl. Najtwardszą gąbką, która będzie myć największe zabrudzenia, jest ta w kolorze zielonym. Musimy z nią jednak uważać, gdyż może porysować delikatniejsze naczynia.
Kolejna pod względem twardości, jest gąbka czerwona. Jest bardziej delikatna dla naczyń niż wspomniana zielona. I nie będzie tak rysować powierzchni. Warto jednak zauważyć, że są takie naczynia, które należy myć z należytą delikatnością jak kieliszki, czy porcelana.
Do takich delikatnych naczyń najlepiej sprawdzą się gąbki w kolorze żółtym oraz niebieskim. Pierwsza z nich nada się idealnie do mycia kieliszków, czy szklanek, gdyż nie będzie rysować powierzchni — informuje serwis o2.pl.
Natomiast najlepszą gąbką do najdelikatniejszej porcelany będzie niebieska. Dlaczego? Posiada ona najmniejszą twardość i nie będzie tak rysowała powierzchni drogocennych naczyń. Będą one też idealne do mycia m.in. patelni, które mocno szorujemy — korzystając z delikatniejszych gąbek sprawiamy, że dłużej zachowują swoje właściwości.