Rozbudowa zakładu jest odpowiedzią na wzrost popytu na produkty firmy - przekazał we wtorek jej prezes. Sprzedaż na rynki zagraniczne Majonezu Kieleckiego rok do roku wzrosła o 25 proc., a w ciągu dekady (2013-2023) o ponad 220 proc.
- Obecnie bywa tak, że z dnia na dzień wpływają nam zamówienia na 600-700 palet. Takie nagłe zwiększenie zamówień powoduje u nas niepotrzebny bezwład, czasem dostawy muszą być reglamentowane. Rozbudowa zakładu pozwoli nam sprostać tym wyzwaniom - wyjaśnił prezes Jamróz podczas konferencji prasowej.
Nowy budynek o powierzchni użytkowej 8 tys. m kw. powstanie na terenie zakładu przy ul. Mielczarskiego w Kielcach. W planach jest budowa nowej rozlewni majonezu, której powierzchnia zwiększy się czterokrotnie – z 600 do 2400 m kw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkcja Majonezu Kieleckiego wejdzie na nowy poziom
Projekt zakłada wprowadzenie zaawansowanej automatyzacji produkcji, w tym robotów paletyzujących, systemów kartonowania oraz technologii opartych na sztucznej inteligencji, takich jak automatyczne wykrywanie błędów na etykietach.
Hala będzie także energooszczędna, wyposażona w pompy ciepła i instalacje odnawialnych źródeł energii (OZE), co ma zmniejszyć wpływ produkcji na środowisko.
Działamy w centrum Kielc, dlatego staramy się, by nasza działalność była jak najmniej uciążliwa - podkreślił Jamróz.
Koszt inwestycji wyniesie około 62 mln zł, z czego połowa pochodzi z funduszy własnych, a reszta z kredytu inwestycyjnego. Projekt został objęty programem Polska Strefa Inwestycji, co pozwoli firmie na częściowe odzyskanie poniesionych kosztów w formie zwolnień podatkowych.
Automatyzacja nie oznacza zwolnień. Wręcz przeciwnie. Firma planuje zwiększyć zatrudnienie o ok. 5 proc.
- Będziemy poszukiwać automatyków, laborantów, chemików i mikrobiologów - zapowiedział Jamróz. Po zakończeniu budowy nowej hali firma planuje kolejny etap dekarbonizacji zakładu.
Własność pracowników
W 2023 r. WSP "Społem" osiągnęła przychody w wysokości 250 mln zł i zysk netto na poziomie 23 mln zł. Zatrudnienie w zakładzie wynosi obecnie 370 osób. Sprzedaż na rynki zagraniczne Majonezu Kieleckiego (w porównaniu 9 miesięcy tego i ubiegłego roku) wzrosła o 25 proc., a w ciągu dekady o ponad. 220 proc. (2013-2023).
WSP "Społem" jest drugim co do wielkości producentem majonezu w Polsce. Sprzedaje miesięcznie około 2 tys. ton tego produktu, co wymaga zużycia 22-23 cystern oleju tygodniowo.
WSP "Społem", założona w 1920 roku, rozpoczęła działalność od produkcji mydła gospodarczego, stopniowo rozszerzając asortyment o proszki do prania, musztardę czy ocet. Od ponad 60 lat jest producentem majonezu. Od 1990 roku WSP "Społem" działa jako własność pracowników.