Piękna pogoda w Trójmieście skłania wielu do przyjazdu nad morze. Spacerowicze często korzystają z oferty gastronomicznej i kupują gofry, lody, czy rurki z kremem. Portal trojmiasto.pl sprawdził, ile kosztują te przyjemności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdynia droższa od Gdańska
Jak się okazuje, w centrum Gdańska za suchego gofra trzeba zapłacić ok. 8-9 zł. Następnie trzeba dopłacić za ewentualne dodatki. Gofr z cukrem pudrem będzie kosztował wówczas ok. 10 zł, natomiast z dżemem, czy z polewą 12-14 zł. Najdroższy jednak gofr z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i świeżymi owocami kosztuje od 15 do 25 zł - zaznacza trojmiasto.pl.
Gałka loda w majówkę w Gdańsku kosztuje natomiast od 7 do 9 zł za porcję. Mały lód włoski to koszt ok. 10 zł, a duży 12 zł. Za kawę klasyczną należy wysupłać z kieszeni od 9 do 17 zł.
Podobne ceny możemy spotkać także w Sopocie - podaje portal. Tutaj gofr bez dodatków kosztuje podobnie jak w Gdańsku 9 zł. Natomiast za najdroższego gofra z bitą śmietaną, lodami i owocami zapłacimy ok. 27 zł.
Gałki lodów na popularnym Monciaku w Sopocie kosztują ok. 8,50 zł. Mały lód włoski to koszt 9 zł za małego, do 14 zł za dużego. Za rurkę z bitą śmietaną trzeba zapłacić ok. 6-7 zł.
Najwięcej za te przyjemności należy zapłacić w Gdyni. Suchy gofr na Skwerze Kościuszki kosztuje 10 zł. Dodatki również wychodzą drożej, gdyż za gofra z bitą śmietaną, owocami oraz polewą trzeba zapłacić ok. 30 zł -wskazuje portal.
Ceny lodów są za to podobne, jak Sopocie oraz Gdańsku. Tutaj również gałka loda to koszt ok. 8-9 zł. Natomiast za małego loda włoskiego trzeba zapłacić 7-9 zł, a za dużego już 11-15 zł.
Jak zaznacza portal, podwyżki względem zeszłego nie są drastyczne, jednak to dopiero początek sezonu. "Sprzedawcy nie wykluczają, że te kwoty mogą jeszcze wzrosnąć" - czytamy.