Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. NST
|

Nadeszła "rewolucja" w McDonald's. Pierwsza zmiana receptury od ponad 50 lat

5
Podziel się:

McDonald's wprowadza zmiany w swoich sztandarowych kanapkach. To pierwsza modyfikacja receptury od ponad 50 lat. Stopniowo wprowadzana jest ona w kolejnych krajach i dotarła już do Niemiec. Tamtejsi dziennikarze sprawdzili, jak smakują teraz burgery.

Nadeszła "rewolucja" w McDonald's. Pierwsza zmiana receptury od ponad 50 lat
McDonald's wprowadza burgerową rewolucję. Jest to rewolucja wizualna (Adobe Stock, Наталия Кузина)

W kwietniu dowiedzieliśmy się, że sieć fast foodów, szykuje "małą rewolucję" smakową sztandarowych kanapek. Mowa m.in. hamburgerach, cheeseburgerach i o Big Macu, czyli dużym hamburgerze z podwójną porcją mięsa i dodatkową warstwą bułki, serwowanym od 1968 roku. Zmiana dotyczy także Royal TS - wariantu hamburgera , który jest produkowany i sprzedawany w niektórych krajach europejskich, głównie w Niemczech.

Przede wszystkim zmieniło się pieczywo. Klasyki, takie jak hamburgery, cheeseburgery, Big Mac i Royal TS mają nową bułkę - mówi "Bildowi" rzeczniczka niemieckiego McDonald's Stephanie Wolf. Teraz bułka Big Maca ma maślaną nutę, a ta zastosowana w Royal TS - lekko mleczny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Burmistrz Mielna mówi o ataku na nadmorskiej kurorty. "Drażnią mnie te wysyłane paragony"

Nowy wygląd burgerów w McDonald's

Na pierwszy rzut oka nowe bułki do burgerów wyglądają bardziej atrakcyjnie, są lekko błyszczące. Mają wyglądać jak domowej roboty - mówi "Bildowi" jeden z pracowników.

Ponadto liczba ziaren sezamu różni się w zależności od rodzaju kanapki. Bułki mają też nieco mniejszy obwód, ale są za to wyższe, więc waga ma być taka sama, jak była. Zmiana dotknęła też stosowanej w kanapkach cebulki. Wcześniej kładziono ją na burgery dopiero po ich umieszczeniu w bułce, teraz jest już kładziona na mięso podczas grillowania. Dzięki temu karmelizuje się i ma bardziej intensywny smak.

Podczas opiekania bułek zwiększane jest także ciepło. Dzięki temu burger ma być dłużej ciepły i soczysty. Big Mac ma też smakować nieco intensywniej dzięki dodaniu dziesięciu gramów sosu. Przez lata cheeseburger był krytykowany za to, że ser nie topi się prawidłowo. Teraz ma być bardziej kremowy i ciągnący się.

Dziennikarze "Bilda" podsumowują, że nowa, błyszcząca bułka sprawia, że Bic Mac wygląda smaczniej i jest bardziej puszysty. Można też lepiej wyczuć cebulę. Ostatecznie jednak nie ma gigantycznej różnicy w smaku, a Big Mac nadal smakuje jak Big Mac.

Zmienione burgery w kolejnych krajach

W wielu niemieckich placówkach klienci już jedzą nowe bułki, a wszystkich innych stanie się to, gdy stare zapasy zostaną wyprzedane. - Prawdopodobieństwo, że dostaniemy już nowe burgery jest stosunkowo wysokie - mówi "Bildowi" Stephanie Wolf.

Jak informował w kwietniu serwis dlahandlu.pl, nowe burgery według ulepszonej receptury dostępne są już w Australii, Belgii i Kanadzie. Natomiast w Stanach Zjednoczonych można zamówić nowe bułki w Kalifornii, Arizonie czy Waszyngtonie. W całym kraju nowa receptura będzie obowiązywać od przyszłego roku. Nie wiadomo, kiedy zmiany dotrą do Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(5)
WYRÓŻNIONE
Byly pracowni...
rok temu
Dziennikarze za 5 groszy... w polsce weszło to w 2020 roku jako pierwszy rynek w europie drugi na świecie... ale jak u Niemca weszło to sensacja. A od 3 lat wpierdziela te rewolucyjne zmiany ktorych nikt nie zauwarzył
xDd
rok temu
Pozdrawiam wszystkich kupujących tą padlinę xD
Adam
rok temu
Mam wrażenie, że w PL te zmiany są już od dawna.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (5)
Byly pracowni...
rok temu
Dziennikarze za 5 groszy... w polsce weszło to w 2020 roku jako pierwszy rynek w europie drugi na świecie... ale jak u Niemca weszło to sensacja. A od 3 lat wpierdziela te rewolucyjne zmiany ktorych nikt nie zauwarzył
ADAM
rok temu
Zmieni się średnica bułki, a waga nie bo będzie wyższa...taaa może i waga będzie ta sama, ale będzie można zaoszczędzić na mięsie i dodatkach
Adam
rok temu
Mam wrażenie, że w PL te zmiany są już od dawna.
qwe
rok temu
tak się robi pieniądze nowa receptura może oznaczać zmianę ćwierć grama soli w kotlecie mniej i wielka medialna nagonka na tylko spróbuj nowy skład jeszcze lepszy smak. Regularnie reklamują się, że coś zmieniają w recepturze więc nie wiem skąd te 50 lat. Tak samo zrobiła ostatnio coca cola. Wystarczy że "spróbuje nowego" smaku połowa z 7 miliardów ludzi a zarobek od jednego człowieka to 2 złote więc zarobią na takim wałku z ułamkiem grama soli np 7 miliardów złotych (żarcie w macu jest tak słone, że nie da się tego jeść bez zapicia litrem wody)
xDd
rok temu
Pozdrawiam wszystkich kupujących tą padlinę xD