Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Konrad Bagiński
Konrad Bagiński
|

Polacy uciekają z farmy szparagów. "O pieniądze będziemy się sądzić"

351
Podziel się:

Kilkuset Polaków z farmy szparagów, która stała się ogniskiem koronawirusa, jest już wolnych. Spora grupa wraca do domu, nie mają już ochoty na pracę. Zapowiadają też, że będą walczyć o pieniądze z niemieckim farmerem.

Polacy uciekają z farmy szparagów. "O pieniądze będziemy się sądzić"
Polscy pracownicy mogą już opuścić farmę szparagów w Niemczech. (Unsplash.com)

- Na razie wiele osób chce po prostu wyjechać i zapomnieć o tym koszmarze. Atmosfera była potworna. Właściciel farmy nie chciał nas wypuścić, co chwila żądając od nas, żebyśmy zostali dłużej - opowiadają money.pl pracownicy farmy Heinricha Thiermanna, zwanego w Niemczech "królem szparagów".

Przypomnijmy, na farmie w Dolnej Saksonii w Niemczech potwierdzono zarażenia koronawirusem u ponad 130 pracowników. Pozostali, których było ok. 870, przebywali natomiast na "roboczej kwarantannie".

Pierwsze przypadki COVID-19 na farmie odkryto 18 kwietnia. O dwutygodniowej kwarantannie dla pracowników zdecydował 30 kwietnia powiatowy urząd sanitarny. To oznacza, że przez kilka tygodni wirus mógł swobodnie krążyć wśród Polaków i Rumunów, którzy również pracowali na farmie. Testy na obecność wirusa wprowadzono w maju.

Zobacz także: Dieta po COVID-19. Proste triki na powrót apetytu po chorobie

Firma Thiermann nie odpowiedziała na pytania money.pl dotyczące tego, czy pracownicy są ubezpieczeni, jaką mają opiekę i ilu z nich jest rzeczywiście chorych. Heinrich Thiermann mówił za to w wywiadzie dla lokalnej gazety "Kreiszeitung", że firma trzyma się planu sanitarnego, który zakłada, iż "ci którzy mieszkają razem, pracują razem". Pracownicy mieli też być badani na obecność koronawirusa dwa razy w tygodniu, a ochroniarze mieli kontrolować kwatery, "żeby zapobiec przemieszaniu".

Polacy, którzy pracowali na farmie, skarżą się przede wszystkim na zarobki i nieprzejrzysty system wynagrodzeń. - Kiedy wyjeżdżaliśmy do pracy, obiecywano nam 100-120 euro dniówki. Ale pracy było po prostu za mało, więc wychodziło nam nawet 40 euro, z czego prawie 10 euro trzeba płacić za hotel i wyżywienie - mówi nam jedna z pań pracujących na farmie.

Polacy mogą wrócić do kraju

Kolejny zarzut dotyczy próby zatrzymywania pracowników. - Kiedy skończyła się nam urzędowa kwarantanna, mieliśmy spotkanie, na którym dowiedzieliśmy się, że nie możemy wyjechać, bo kwarantanna została przedłużona. Wiele osób miało już zaplanowaną podróż, zaczęliśmy się dziwić - na szczęście mieliśmy już telefony do prawników i kontakt z konsulatem w Hamburgu - mówi nam Polka z farmy.

Dodaje, że po interwencji konsula i władz powiatu Diepholz pracownicy otrzymali zapewnienie, że mogą spokojnie wyjechać do domów. Pojawiły się jednak kolejne problemy z rozliczeniem pracy.

- Krótko mówiąc, dowiadywaliśmy się, że nie dziś, może jutro, ale jeszcze lepiej pojutrze. Wciąż nie dostawaliśmy swoich rozliczeń. Wiele osób wyjechało bez tego, po prostu mieli dosyć kolejnych prób zatrzymywania nas na farmie. Sprawą zainteresowały się media i niemieccy prawnicy, mamy zapewnienia, że nam pomogą - mówi.

Fakt, że polscy pracownicy są wolni i nie muszą już przebywać na kwarantannie, potwierdziliśmy w urzędzie powiatowym Diepholz. - Około 800 pracowników firmy, którzy nie przebywają już w izolacji domowej, może swobodnie opuścić swoje kwatery. Zgodnie z ogólnym dekretem dystryktu Diepholz około 200 osób podlega obecnie kwarantannie pracy. Po wygaśnięciu dekretu ogólnego osoby objęte kwarantanną pracy mogą ponownie podróżować do swoich domów i krajów - mówi money.pl Mareike Rein z urzędu powiatowego.

Dodaje, że teraz kwarantanna może zostać nałożona na konkretne osoby (oraz te, z którymi się kontaktowały), o ile zostaną wykryte kolejne przypadki zachorowań.

Będzie pozew?

Polscy pracownicy farmy Thiermanna rozważają też pozew wobec swojego byłego pracodawcy. Ich zdaniem warunki sanitarne w pracy i kwaterach wręcz sprzyjały rozprzestrzenianiu się koronawirusa, a na pojawienie się ogniska choroby zareagowano za późno.

Mocno zirytowani sytuacją są także miejscowi Niemcy, bo ognisko koronawirusa na farmie podniosło wskaźnik zachorowań w całym powiecie Diepholz. To zaś poskutkowało miejscowym lockdownem – mieszkańcy byli uziemieni tak samo jak pracownicy. Nie wolno im było opuszczać miejsca zamieszkania, poza dojazdem do pracy i samą pracą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(351)
WYRÓŻNIONE
Jan
4 lata temu
Trzeba zatrudniac Niemca w PL.
szarikowo
4 lata temu
Firma ta stosuje zmyślny myk. Podpisuje umowę z pracownikiem na płatność na godziny / w Niemczech tylko takie są umowy/. Po przyjeżdzie podsuwają aneks do umowy, że dobrowolnie przechodzisz na rozliczenie akordowe / obiecują, ze wtedy wyciągniesz na maxa . Bo na godziny możesz pracować max 7 godzin i 5 dni w tygodniu , ewentualnie sobota 5 godz. Akord daje nie ograniczoną możliwość zarobku. Ale tu jest drugi myk. Zebrane szparagi w skrzynce opatrzone indywidualnym kodem pracownika są sortowane przez maszynę na kilka kategorii w cenie od 8 centów do 35-40 centów za 1 kg. Pracownik nie ma wpływu na to jakiej kategorii szparagi rosną na danym polu i jaką kategorię wykopie. Wszelakie uszkodzenia powodują obniżenia kategorii a tym samym mniejszą wartość. Szparaga też musi być wykopana o określonej długości. Za krótka należy o niższej kategorii, złamana, uszkodzona też. Jeżeli początkujący pracownik nasztycha 100 kg dziennie i zostanie mu policzona po średniej wartości 20 centów zarobi 20 euro minus 10 opłaty dla firmy. Zarobek dzienny 10 euro. Gdy nazbiera 300 kg może mieć 60 dniowki minus 10 daje 50 euro razy 30 dni równa się 1500.Jest jeszce jeden myk. Po przesortowaniu przez maszynę urobek ponownie jest sortowany przez pracowników sortowni a ci mają z tej masy wyciągnąć jak najlepsze kategorie. Od tego zależy ich zarobek. Im wysortują lepsze tym mają lepsze płace. Prosty przykład - tzw. brok płacą pracownikowi 8 centów za 1 kg a firma po jego obróbce sprzedaje go po 3-4 euro za kg na wolnym rynku bo w hurcie na przerób to 1-2 euro.
Ola
4 lata temu
Czemu moi rodacy są tak głoopi i nadal harują dla niemca jak za okupacji.Honoru nie macie?Tak się poniżać.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (351)
ppp
4 lata temu
nie na taka prace jak oni maja to nikt ochoty nie ma,chodzi glownie o zarobki tylko on ena[edzaja ludzi do tego zeby wogole wstali i poszli do pracy sama,praca w sobie,na tym polu nikomu nie odpowiada,a juz w szczegolnosci ,jak po ciezkim dniu pracy ludzie przebywali najakich spedach ,gdzie wiekszosc zarazona byla koronawirusem,i sie pochorowali na dobra sprawe to nikt takiej pracy nie chcial by i nie chce
otori
4 lata temu
"ci którzy mieszkają razem, pracują razem" - II wojna wiele Niemców nauczyła w kwestii organizacji pracy :)
kolarz
4 lata temu
Polacy a co u nas pracy za mało??? Pogońcie ukraińców a nie pracujecie za niższe stawki dla wroga!!! Wróg niemiecki wszak nasprowadzał sobie pracowników z pontonów a wy na nich za...cie!!!
kolarz
4 lata temu
Polacy a co u nas pracy za mało??? Pogońcie ukraińców a nie pracujecie za niższe stawki dla wroga!!! Wróg niemiecki wszak nasprowadzał sobie pracowników z pontonów a wy na nich za...cie!!!
kolarz
4 lata temu
Polacy a co u nas pracy za mało??? Pogońcie ukraińców a nie pracujecie za niższe stawki dla wroga!!! Wróg niemiecki wszak nasprowadzał sobie pracowników z pontonów a wy na nich za...cie!!!
...
Następna strona