W internecie pojawiają się głosy, że kolor gazu na kuchenkach jest, zamiast niebieskiego, jasnożółty lub pomarańczowy.
Kolor gazu. Czy ma wpływ na jakość?
"PGNiG eksperymentuje z gazem. Powinien być niebieski, a bywa pomarańczowy i nie jest to efekt zabrudzenia kuchenki. Na pomarańczowym gazie wszystko gotuje się znacznie wolniej" - napisał na Twitterze dziennikarz Leszek Kraskowski.
W komentarzach pod tym tweetem pojawiło się wiele podobnych wpisów: "Jakość beznadziejna. Piec gazowy wyje, a grzejniki ledwo ciepłe", "Niestety to bardzo częsty przypadek. Licznik pieca gazowego szaleje, a ciepła nie ma. O rachunku nie wspomnę. Jak można reklamować jakość gazu?", "U moich rodziców to samo. Od kilku miesięcy zmienił się kolor gazu i znaczenie wydłużył czas gotowania", "Kolor spalania gazu powinien być jasnoniebieski. Im bardziej żółty, tym gorsze spalanie, tym mniejszy uzysk energetyczny, a co za tym idzie większe zużycie i rachunki, czas przygotowania strawy dłuższy. To może być manipulacja składem gazu, ale warto zacząć od dysz".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W internecie pojawią się także głosy, że nie tylko gaz ma inną barwę, ale piece gazowe słabiej podgrzewają wodę.
"Parę miesięcy temu, jak chciałem gorąca wodę, to piecyk gazowy dawał radę podgrzać do około 60 stopni. Pod koniec roku wieczorem maksymalna temperatura wody, jaką podgrzewał piecyk, była już tylko 36-39 stopni. W dzień piec podgrzewa lepiej niż wieczorem" - pod tym wpisem na jednej z grup facebookowych wywiązała się długa dyskusja.
Oto niektóre odpowiedzi: "Na Bemowie, na którym mieszkam obecnie, gaz jest kiepski, a w godzinach popołudniowych ciśnienie gazu też spada, ale tak jest już od kilku lat", "popsuł mi się czajnik elektryczny i dawno nie grzałam wody w czajniku na gazie. Teraz to niestety muszę, ale grzanie połowy czajnika na gazie trwa tyle, że przestaję mieć ochotę na herbatę"
Dlaczego gaz raz jest niebieski, raz pomarańczowy?
W Polsce występują dwa rodzaje gazu ziemnego dostarczanego odbiorcom: wysokometanowy i zaazotowany. Każdy z nich jest przesyłany inną siecią gazociągów.
Płomień powinien mieć kolor jasnoniebieski, który świadczy o prawidłowo przebiegającym procesie spalania. Jeśli dostrzegalna jest np. lekka domieszka koloru pomarańczowego lub żółtego, oznacza to nieprawidłowe spalanie, które wpływa na zwiększenie zużycia gazu - wyjaśnia dla money.pl Grzegorz Cendrowski, rzecznik prasowy Polskiej Spółki Gazownictwa.
Polska Spółka Gazownictwa podkreśla jednak, że nie jest to związane ze złą jakością gazu, lecz z niepełnym jego spalaniem.
Moskwa: ceny gazu będą wyższe. Obniżka jest czasowa
"Zmiana koloru płomienia może być spowodowana np. zabrudzeniami palników, powierzchni garnków czy niewielkimi opiłkami lub też zanieczyszczeniami w instalacji. W takich sytuacjach osoby z odpowiednimi uprawnieniami powinny przeprowadzić czynności serwisowe" - informuje spółka.
Przyczyną zmiany barwy gazu mogą być także zabrudzenia u spodu garnka czy patelni, które w zetknięciu z płomieniem ulegają procesowi spalania.
- W sieci eksploatowanej przez PSG znajduje się gaz o odpowiedniej wartości ciepła spalania, który spełnia parametry określone w rozporządzeniach i Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej - zapewnia Grzegorz Cendrowski.
Gaz ziemny. Jak skrócić czas podgrzewania
A co jeśli czajnik wody grzeje się znacznie dłużej niż kiedyś?
"Może to być spowodowane wieloma czynnikami np. stanem dysz oraz sprawnością procesu spalania gazu (jest ona uzależniona od ilości powietrza zasysanego przez palnik). Jeśli dostarczana jest niewłaściwa ilość powietrza, może to spowodować nieprawidłowe spalanie gazu. W tej sytuacji energia niesiona przez gaz nie może być w pełni wykorzystana. Dlatego tak ważne jest utrzymanie kuchenki we właściwym stanie technicznym oraz dokonywanie przeglądu, czyszczenia i regulacji co najmniej raz do roku, przez specjalistów posiadających odpowiednie kwalifikacje" - informuje PSG.
Istotnym czynnikiem wpływającym na czas ogrzewania jest również sprawność procesu przekazywania ciepła. Uzależniona jest ona od wielkości i kształtu naczynia do ogrzewania oraz stanu powierzchni ścianek. Na przykład, w trakcie używania czajnik pokrywa się kamieniem, który ma niższy współczynnik przewodzenia ciepła, co powoduje większe straty energii. Ważne jest też odpowiednie dobieranie wielkości palnika do naczynia.
Co ważne domowymi metodami nie można sprawdzić jakości gazu. Do analizy jakościowej gazu wykorzystuje się m.in. przyrządy zwane chromatografami, których obsługa wymaga przeszkolenia. Rzecznik spółki PSG informuje jednak, że na sieci przesyłowej zainstalowane są analizatory automatyczne, które na bieżąco analizują skład i parametry gazu dostarczanego do klientów.