Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|

Restauracje na fali. Szał na foodtrucki

8
Podziel się:

Po raz pierwszy od pandemii rosną pod względem liczby placówek wszystkie części rynku gastronomicznego. Najwięcej przybyło placówek mobilnych - aż 600 w pół roku - czytamy w środowym wydaniu "Rzeczpospolitej".

Restauracje na fali. Szał na foodtrucki
Najszybciej rosnącym sektorem gastronomii jest branża ruchomych placówek gastronomicznych, m.in. foodtrucków (East News, Dominik Gajda/REPORTER)

W ostatnich sześciu miesiącach polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm kateringowych i barów - wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet Poland zebranych specjalnie dla "Rzeczpospolitej".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szef kuchni. Zawód dla najlepszych

Oznacza to, że polska branża gastronomiczna najtrudniejszy czas ma za sobą i powróciła na ścieżkę wzrostu.

Rynek restauracji wzbogacił się o nieco ponad 1,4 tys. punktów, a o blisko 120 punktów wzrósł rynek firm kateringowych - mówi, cytowany przez dziennik, Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet Poland.

- Jednak najszybciej rosnącym sektorem polskiej gastronomii jest branża ruchomych placówek gastronomicznych, m.in. popularnych foodtrucków, która w ostatnim półroczu wzbogaciła się o blisko 600 punktów, co oznacza wzrost w porównaniu z końcem 2023 roku o 11 proc. To tyle samo, ile wyniosła dynamika w całym 2023 roku - dodaje.

Jedzenie na mieście przynajmniej raz w miesiącu

Zaległe zobowiązania branży gastronomicznej przekroczyły w marcu ponad 1 mld zł. Blisko 7 proc. firm ma problemy ze spłatą bieżących zobowiązań, kredytów i zaległości wobec dostawców. Średnio na jeden podmiot przypada 91 550 zł długów - wynika raportu BIG InfoMonitor.

Jak pokazują wyniki badania "Wybrane wydatki Polaków" przeprowadzonego w kwietniu 2024 na zlecenie Grupy BIK, blisko 2/3 ankietowanych przynajmniej raz w miesiącu korzysta z lokali gastronomicznych, wydając na tę przyjemność średnio 125 zł miesięcznie. W grupie wiekowej 18-24 lata poza domem jada - 81 proc. Odsetek ten spada wraz z wiekiem respondentów. W grupie 65+ wynosi 43 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(8)
WYRÓŻNIONE
Hahaha
5 miesięcy temu
"Rzemieślniczy" hot dog z parówką z biedronki w bułce z zamrażarki za 40 zł.
Kodiei
5 miesięcy temu
W restauracji siadamy przy stole. Kelner podaje nam posiłek. Jemy z porcelany, pijemy z delikatnego szkła. Jesteśmy gościem. W barze stoimy w kolejce, sami po sobie sprzątamy, ale ciągle jemy jak ludzie: z talerza (juz grubego), piejmy z szkla. A zatem: Foodtruck i fast food NIE sa zadna restauracja. To najniższa forma posiłku dla niezamożnych albo dla mlodziezy.
No brawo 😏.
5 miesięcy temu
Dla monety.pl np. przerobiony autobus (ogórek) to restauracja , widać tu poziom ich profesjonalizmu 🤒 !
NAJNOWSZE KOMENTARZE (8)
Fan Freeza
5 miesięcy temu
żarcie Flash podnieconych hipsterow
ala
5 miesięcy temu
raczej rzadko jem w takich budach. Wolę zjeśc dobre jedzenie zamówione przez roomservice. Jakoś nie ufam budkom z jedzeniem i warunkom czystości jakie w nich panują...
Hahaha
5 miesięcy temu
"Rzemieślniczy" hot dog z parówką z biedronki w bułce z zamrażarki za 40 zł.
rEDAHTOR .
5 miesięcy temu
Cyt. W ostatnich sześciu miesiącach polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji punktów ruchomych, firm kateringowych i barów... Skąd wy bierzecie tych redaktorów Kononowiczów ? Którzy chodzą do restauracji... na kółkach 🤕 ? A ślimak to przecież ryba jest, marchewka zaś owocem widzę że część waszej ekipy ukończyła nawet wyższe studia na Collegium Tumanum !
No brawo 😏.
5 miesięcy temu
Dla monety.pl np. przerobiony autobus (ogórek) to restauracja , widać tu poziom ich profesjonalizmu 🤒 !