Nowela polega m.in na podniesieniu opłaty za marnowaną żywność z 0,1 zł/kg na 0,5 zł/kg, aby zmniejszyć skalę marnotrawionej żywności przez sklepy.
Zapłacą więcej za marnowanie żywności
Nowela zakłada wprowadzenie maksymalnego odliczenia od opłaty, tj. sumy kosztów kampanii i kosztów transportu i dystrybucji do maksymalnie 20 proc. opłaty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Proponowane podwyższenie stawki opłaty za marnowanie żywności z obecnych 0,1 zł za 1 kg marnowanej żywności na 0,5 zł za 1 kg marnowanej żywności wynika z faktu, iż dla niektórych sprzedawców żywności niekiedy biznesowo bardziej opłacalnym jest uznanie żywności za odpad i przeznaczenie jej na inne cele niż żywienie człowieka (np. do biogazowni), niż przekazanie jej organizacjom" - napisali projektodawcy.
"Podwyższona opłata wynika także, ze znacznego wzrostu w ostatnich latach cen żywności (wzrosła zatem wartość marnowanej żywności) i inflacji, co przełożyło się na wzrost kosztów transportu i dystrybucji żywności do osób potrzebujących, które leżą po stronie organizacji pozarządowych" - dodano.
5 mln zł rocznie opłat
W uzasadnieniu podano, że projektowana regulacja zakłada zwiększenie opłat za marnowanie żywności dla sprzedawców żywności o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m kw., co spowoduje wzrost wydatków ponoszonych przez sprzedawców, które mogą zostać zaliczone w koszty działalności sklepów.
W związku ze zmianą definicji sprzedawcy żywności zwiększy się też liczba podmiotów objętych przepisami ustawy.
"Oszacowano na podstawie dotychczas wnoszonych opłat, że po nowelizacji przepisów sprzedawcy mogą wnieść opłaty na poziomie średnio ok. 5 mln zł rocznie" - napisano.
Ze sprawozdań otrzymanych przez Głównego Inspektora Ochrony Środowiska (GIOŚ) wynika, że całkowita masa marnowanej żywności przez sprzedawców żywności, którzy są objęci przepisami ustawy wyniosła w 2020 r. – ok. 50 963 ton, w 2021 r. – ok. 54 225 ton, w 2022 r. – ok. 64 107 ton.