Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. LOS
|
aktualizacja

Koniec paniki cukrowej w Polsce? Wiceminister rolnictwa: sytuacja się normuje

106
Podziel się:

Splot różnych czynników sprawił, że na półkach w polskich sklepach zaczęło brakować cukru. Część sieci wprowadziła limity na jego zakup. Popytu nie obniżyły nawet wysokie ceny produkty. A mowa o sporych wzrostach. Z danych GUS wynika, że w minionym miesiącu cukier był o 47,6 proc. droższy niż w lipcu 2021 r. O cukrowej panice w Polsce wypowiedział się dla PAP wiceminister rolnictwa. "Sytuacja się normuje" - twierdzi Ryszard Bartosik.

Koniec paniki cukrowej w Polsce? Wiceminister rolnictwa: sytuacja się normuje
Ceny cukru w lipcu 2022 r. były o 47,6 proc. wyższe niż przed rokiem (East News, Jaroslaw Sender)

Główny Urząd Statystyczny w piątek (12 sierpnia) podsumował pełne krajowe dane inflacyjne za lipiec 2022 r. W minionym miesiącu ceny dóbr i usług były średnio o 15,6 proc. wyższe niż przed rokiem. Podano, o ile podrożały poszczególne produkty.

I tak: cena masła w ubiegłym miesiącu była o 31,4 proc. wyższa niż w lipcu 2021 r., tłuszczów roślinnych - o 46,1 proc., mleka - o 24,3 proc., opału - o 131 proc., a cukru - o 47,6 proc.

Zwłaszcza tego ostatniego towaru zaczęło brakować na półkach w sklepach, co poskutkowało wprowadzeniem limitu sprzedaży cukru w wielu sieciach. Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik twierdzi jednak, że sytuacja się normuje.

Cukiernicy odpowiedzialni za panikę w sklepach?

"Atrakcyjna cena cukru oferowanego w sprzedaży detalicznej w niektórych sieciach handlowych przyciągnęła nie tylko klientów detalicznych, lecz również przedsiębiorców – ciastkarzy, cukierników" - wyjaśnia Bartosik w rozmowie z PAP.

Duży popyt na cukier spowodował jego braki na półkach - sieci handlowe logistycznie nie nadążały za popytem ze strony klientów, a przy tym wzrost ceny cukru" - dodaje wiceminister.

Bartosik zwraca uwagę, że zawsze w sezonie letnim obserwowany jest zwiększony popyt na cukier, ponieważ zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak i gospodarstwa domowe wykorzystują większe jego ilości na przetwory. Ponadto podkreśla, że wpływ na "panikę i wykupowanie cukru na zapas" miało też nagłośnienie problemu przez media. Wiceszef MRiRW zapewnia, że "cukru mamy wystarczającą ilość, sytuacja się normuje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Inflacja jest "dyżurną wymówką". "Podnoszą ceny i sprawdzają próg bólu"

Ile Polska produkuje cukru?

W sezonie 2021/2022 w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru - to o blisko 16 proc. więcej niż w poprzedniej kampanii. "Uzyskana wielkość produkcji cukru była drugą co do wielkości w ostatniej dekadzie" - wskazuje Bartosik. I dodaje, że zapotrzebowanie rynku krajowego kształtuje się na poziomie około 1,7 mln ton.

"Oznacza to, że branża cukrownicza w Polsce produkuje więcej cukru o ok. 300-600 tys. ton niż spożycie wewnętrzne" - podkreśla wiceszef MRiRW.

Niedawno wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk, odnosząc się do rosnących cen tego produktu w sklepach, sięgających nawet 9-10 zł za kg, powiedział, że "cena 4-5 zł za kg będzie nawet w przyszłym sezonie, mimo droższego skupu energii".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(106)
WYRÓŻNIONE
Andy
2 lata temu
Przyczyną nie jest "sezonowe zwiększenie popytu", tylko spekulacja monopolistów - blokują towar w magazynach i rozpuszczają opinię, że "braknie towaru", co powoduje panikę wśród klientów (efekt stadny) i natychmiastowy wzrost cen sklepach. I czysty zysk. A później okazuje się, że towar w cudowny sposób się pojawił i nagle już go nie brakuje. Już tak kilka razy było z różnymi produktami (również z cukrem) w naszej najnowszej historii.
Mario
2 lata temu
Sklepy nie zamawiają cukru bo jest po kosmicznych cenach.A ludzie myślą że go brakuje.Przeciwnie są pełne magazyny tylko polityka jest taka aby pozbyć się nadmiaru cukru.Czysta cukrowa polityka PiS
Tom Gold
2 lata temu
To była zwykła spekulacja a jak chcecie jej uniknąć na przyszłość to nie kupujcie drogiego cukru chociaż przez tydzień a sklepy szybko wyłożą palety z cukrem jakie chowają na zapleczu!!! Nie wiem czy sobie zdajecie sprawę ale cukier produkowany w Polsce jest za 79 centów w Niemczech czyli za 4zl kg i w Holandii za 65 centów czyli za 3 zł za kg i cena cukru w Holandii jest taka sama od 2019 roku więc wyobraźcie sobie teraz jak was sklepy w Polsce oszukują...
NAJNOWSZE KOMENTARZE (106)
Kielczanin
2 lata temu
POLACY TO SPECYFICZNY NARÓD. KTOŚ WALNIE GŁUPOTĘ I BAJKA SIĘ ROZRASTA NA CZYM KORZYSTAJĄ WŁAŚCICIELE SKLEPOW
Kielczanin
2 lata temu
POLACY TO SPECYFICZNY NARÓD. KTOŚ WALNIE GŁUPOTĘ I BAJKA SIĘ ROZRASTA NA CZYM KORZYSTAJĄ WŁAŚCICIELE SKLEPOW
Jarek
2 lata temu
Tak się zarabia. Pan Kaczyński wie jak spowodować popyt krótkotrwały.
Tgh
2 lata temu
Jak majom nadprodukcjr do gdzie jest ten cukier
Rtyu
2 lata temu
UOKiK powinien się tym zająć!
...
Następna strona