Jak informuje Bloomberg, Nestle chce wykorzystywać do tego pozostalości z roślin kakowca. Chodzi o biały miąższ, który pokrywa ziarna kakao i zawiera już w sobie naturalny cukier.
Koncern chce go sproszkować i wykorzystywać w miejsce tradycyjnego cukru. Do tej pory ten składnik był kompletnie niewykorzystywany i po prostu wyrzucany.
Zresztą już w tym roku producent wprowadza do sprzedaży batony KitKat z 70-proc. zawartością ciemnej czekolady, bez żadnego dodatkowego cukru. Na początek tylko w Japonii.
- Podobną recepturę będzie można wykorzystywać przy produkcji mlecznej i białej czekolady - powiedział Bloombergowi Alexander von Maillot, szef działu produkcji słodyczy w Nestle.
Dzięki nowemu sposobowi produkcji batoniki KitKat mają mieć o 40 proc. mniej cukru niż do tej pory.
W dobie coraz większej dbałości o zdrowe odżywianie, takie rozwiązania mogą zapewnić Nestle jeszcze większą przewagę na rynku niż do tej pory.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl