Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

2 zł za kg. Tyle dostaje rybak. Cena w smażalni grubo powyżej 100 zł

- Od maja do sierpnia z powodu zakazu połowu dorsza większe jednostki praktycznie nie mogą wychodzić w morze, a mniejsze mogą poławiać tylko do głębokości 20 metrów. To co można złapać przy brzegu, to sandacz, okoń, ale głównie to flądra. To też jest ryba denna, ona żeruje w tych samych warunkach co dorsz, więc skoro z dorszem są problemy, to ona też nie jest w takiej kondycji, jakbyśmy sobie życzyli - mówił w programie "Money. To się liczy" Marcin Jodko, prezes Krajowej Izby Producentów Ryb. Ekspert wyjaśniał też, jaka część ceny smażonej ryby trafia do rybaka. - Jeżeli przyjdzie turysta i mu odważę na burcie, to zapłaci 6-7 zł za kg. Jeżeli złapię ok. 200-300 kg flądry, to nie dostanę w hurcie za nią więcej niż 2 zł za kg. Dorsz jest rzadki, kosztuje ok. kilkunastu zł.

13
Podziel się:
KOMENTARZE
(13)
WYRÓŻNIONE
Xxx
3 lata temu
To chore powinni sobie sami te ryby jeści prawidłowo te ryby nad morzem powinny być najtaniszą żeczą do zjedzenia tak jak jest to na świecie jest to produkt lokalny więc powinien być bardzo tani.To chore potem się dziwią że ludzie zagranice jeżdzą te ceny za ryby to kpina dotyczy to tesz sklepów z rybami na pomożu rozumiem że ryba w drugim konicu polski droga ale nie naad morzem.
Piotr
3 lata temu
W Hiszpanii kazdy port rybacki ma wlasna smazalnie stworzona przez rybakow bez posrednikow. Obok nas jest taka cofradia de pescado. Nie pamietam, zeby na Helu czy w Jastarni obok portu byla smazalnia rybakow, sprzedajaca swiezo zlowione ryby
rybak
3 lata temu
A widzieliście w lipcu kutry które łowią ryby naiwniacy?, to tak samo jak we wrześniu kupisz oscypki z mleka owczego
NAJNOWSZE KOMENTARZE (13)
Matei
rok temu
Rozmawiałem z osobą z nad morza co jego żona zajmuje wynajmem pokoi , dostępem do kuchni i jest ok. Z wynajmu. Chłop jest mechanikiem na kutrze i mówił że na skupie dostają po 1,50 za kilo flądry. A w smazalniach flądra 130 za kilo albo chij wie ile.
Sunset
2 lata temu
Artykuł dość stary, ale nie trafiony. Za świeżego łososia bałtyckiego rybak sobie życzy od 65-90 zł za kg. Za flądrę 20-30 zł/kg. Więc to nie jest tak, że my restauratorzy kupujemy rybę za grosze i sprzedajemy za miliony. Już nie wspomnę o dotacjach, które otrzymują rybacy w kwotach 80-400 tysięcy od Uni Europejskiej. Nie pierzcie społeczeństwu głowy, jeżeli w tym nie pracujecie. Ceny rok 2023.
Smakosz..
3 lata temu
Co ci ludzie tacy nagrzani na dorsza.. To chuda niesmaczna ryba..Duża flądra , skarp , sieja lub wyśmienita węgorzyca z Bałtyku to smakołyki..
Z burty ;)
3 lata temu
Ja chętnie kupie z burty rybkę. Nawet po 10zl a nie po 6 jak pan proponuję. Gdzie ten kuter cumuje? Dyrdymały....
Benek
3 lata temu
Rybak odważający na burcie ryby po 6-7pln za kg. He , he. Za resztę zapłacisz kartą ....