Od poniedziałku 18 maja restauracje znów będą otwarte, również wewnątrz. Czy to nie zbyt pospieszna decyzja? – zapytaliśmy ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego. - Wszystkie decyzje, które pozdejmujemy, są balansowaniem między wymogami epidemicznymi bezpieczeństwa a dramatyczną sytuacją w gospodarce - odpowiedział. Zwiększeniu bezpieczeństwa mają służyć wymogi, które będą obowiązywały w restauracjach. - Odległość między klientami, stolikami, dezynfekcja powierzchni, limit klientów - to elementy, które - mam nadzieję - spowodują, że będzie bezpiecznie. Ale proszę pamiętać, że i nasza mentalność się też zmieniła - powiedział minister. Minister, w nawiązaniu do poprzedniej rozmowy z Wirtualną Polską, został też zapytany, czy on uda się na obiad do restauracji. - Zamarzył mi się sympatyczny obiad, chętnie bym wyszedł z żoną do restauracji, ale na razie nie - odparł.