Branża Gastronomiczna – Wszystkie wiadomościZapytał o napiwki kelnerów. W komentarzach rozpętała się burzaCezary Kaźmierczak prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, rozpoczął na portalu X dyskusje na temat dawania napiwków kelnerom. "Branża gastro...27.07.2024 12:27•MZUGRestauracje na fali. Szał na foodtruckiPo raz pierwszy od pandemii rosną pod względem liczby placówek wszystkie części rynku gastronomicznego. Najwięcej przybyło placówek mobilnych - aż 600...24.07.2024 6:37•KKGKenia zamyka bary i sklepy. W ten sposób walczy z alkoholizmemKenijski rząd zabrał się za walkę z alkoholizmem w kraju. Na celownik wzięte zostały bary i sklepy oferujące alkohol. Od 6 marca, czyli od początku...06.04.2024 10:14•KROProducent opon, który stał się wyrocznią restauracji. Oto skąd się wzięły gwiazdki Michelin i co oznaczająCoroczna publikacja przewodnika "Guide Michelin" to wydarzenie dla sektora gastronomii. Właściciele uznanych restauracji wypatrują nie tylko tego, czy...24.12.2023 19:06•KROGórale narzekają na brak rąk do pracy. Ile płacą? Sprawdziliśmy"Przyjmę do pracy" – taka kartka wisi na drzwiach wielu restauracji na Podhalu. Przedstawiciele gastronomii narzekają, że nie ma chętnych do pracy i...06.07.2023 5:59•Krystian RosińskiTę walkę Robert Burneika "przegrał". Kulturysta i zawodnik MMA musiał zamknąć jedną z burgerowniOd jakiegoś czasu znany w internecie Robert Burneika próbuje swoich sił w branży gastronomicznej. Kulturysta i zawodnik MMA prowadzi sieć burgerowni....27.06.2023 17:45•KRODługi firm gastronomicznych puchną. Po pandemii uderzyła w nie inflacjaŁączne zaległości branży gastronomicznej w rok wzrosły o 7 proc. Spada też dynamika przyrostu nowych biznesów z tego sektora – takie wnioski płyną z...12.05.2023 8:45•KROInspektorzy przewodnika Michelin ocenią restauracje w Polsce. Na pierwszy ogień te miastaPolskie miasta trafią do czerwonego przewodnika Michelin. W pierwszej kolejności kulinarni eksperci podczas anonimowych inspekcji ocenią restauracje z...25.03.2023 8:23•KKGFirmy walczą o przetrwanie. Długi restauracji i hoteli rosną w zastraszającym tempieZaległości branży noclegowo-gastronomicznej (HoReCa) wobec kontrahentów wzrosły w ostatnim roku o 14 proc., do 311,6 mln zł - wskazał Krajowy Rejestr...08.03.2023 9:27•KKGKuchnie-duchy zawitały do Polski. Klient nie wie, gdzie powstaje jego posiłekNad Wisłą rozgaszczają się tzw. wirtualne restauracje. To lokale udostępniające swoją kuchnię, które gotują dla marek funkcjonujących w sieci. Nowy...06.02.2023 9:07•KROSłowacja ma sposób na zwiększenie liczby turystów. Obniży VAT na sezon zimowySłowacja chce uatrakcyjnić ofertę własnych kurortów turystycznych na sezon zimowy. W tym celu parlament uchwalił na trzy miesiące nową, niższą stawkę...07.12.2022 9:19•KRONowy efekt wojny w Ukrainie. Nadwyżka pracowników w rosyjskiej gastronomiiPo tym, jak z Rosji z powodu wojny w Ukrainie wycofało się wiele zachodnich firm, na rynku restauracyjnym nastąpiła nadwyżka pracowników. Liczba osób...02.12.2022 8:37•KKGJak działa branża cateringowa w Polsce i na co należy uważać?Próg wejścia w biznes cateringowy jest niższy niż w przypadku założenia restauracji. Na rynku przybywa wiele nowych firm cateringowych, co niestety...13.10.2022 11:32•Aleksandra NowickaWirtualna Polska inwestuje 20 mln zł w rozwój firmy RestaumaticWysokie wsparcie finansowe ze strony Wirtualnej Polski ma wpłynąć nie tylko na rozwój oferowanych usług, ale także rozpropagować markę Restaumatic...27.04.2022 10:34•MAT. SPONSOROWANY123