Gastronomia – Wszystkie wiadomościGastronomia znowu ucierpi? "Ratują nas dowozy"- Na szczęście u nas nie ma tego problemu, że goście wzbraniają się przed noszeniem maseczek lub kompletnie rezygnują z odwiedzin - mówi w programie...12.10.2020 16:26Mały lockdown. 50 powiatów w strefach o większych restrykcjach- Nie nazywałbym tego lockdownem. Takie rozwiązanie sprowadza się do tego, że pewne typy działalności są zamknięte, tak jak mieliśmy z zakazem handlu....02.10.2020 11:35•Mateusz RatajczakKoronawirus w czerwonych strefach. Restauratorka załamuje ręce. "Klienci się boją"Po ogłoszeniu czerwonej strefy w powiecie głubczyckim klienci boją się chodzić do restauracji. Małgorzata Kopczyńska, właścicielka jednej z nich,...29.09.2020 16:53•Krystian RosińskiEkspert kpi z ograniczenia dla restuaracji. "Co za różnica, o której godzinie człowiek się zakazi?"- To nie chodzi o to, żeby zamykać wcześniej. Co to za różnica, o której godzinie się człowiek zakazi? Nie widzę tu żadnej logiki - tak o nowych...29.09.2020 15:20•Mateusz RatajczakGastronomia. Branża walczy o jedną stawkę VAT na wszystkie usługi8 proc. VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, w tym sprzedaż alkoholu. Taką zmianę przedstawiciele biznesu negocjują z rządem. Obniżenie VAT na...16.09.2020 15:12•Katarzyna BartmanRestauratorzy wygrali z pandemią. Miał być pogrom, są wzrostyPierwsze półrocze 2020 roku dało w kość niemal wszystkim restauratorom. Ale z tej bitwy wyszli – jako branża – zwycięscy. Firm gastronomicznych w...09.09.2020 9:38•KBBFirmy ze strefy czerwonej bez dochodów. I bez pomocy od państwa"Z naszej perspektywy lepiej, gdyby lockdown znowu objął całą Polskę" - twierdzą przedsiębiorcy z powiatów objętych tzw. czerwoną strefą. I oczekują,...11.08.2020 10:37•Jakub CeglarzSfinks ma trzy kategorie restauracji. Niektóre z liderów stały się outsiderami- Trudno powiedzieć, by branża gastronomiczna stanęła już na nogi. Wyzwania są przed nami – mówił w programie "Money. To się liczy" Sylwester Cacek,...06.07.2020 11:41•Mateusz RatajczakRestauracje podnoszą ceny. Prezes Sfinksa obserwuje wzrosty nawet o 10 proc.Popularna sieciowa restauracja Sfinks na razie nie podnosi cen swoich dań mimo wyższych kosztów. - W niektórych usługach już ceny wzrosły albo wzrost...06.07.2020 11:38•Mateusz RatajczakSfinks już zrezygnował z części restauracji. "Głównie wyszliśmy z centrów handlowych"- Już zrezygnowaliśmy z części restauracji. Jeśli lokal w ciągu półtora roku, dwóch lat nie ma szansy powrotu do minimalnej rentowności, to nie ma...06.07.2020 11:10•Mateusz RatajczakNiższy VAT dla branży gastronomicznej. "Bez tego wzrost cen będzie nieunikniony"Branża gastronomiczna prosi rząd o wprowadzenie jednolitej, niskiej stawki VAT (8 proc.) dla restauracji. – Pomogłoby to i klientom i lokalom – tak...06.07.2020 10:46•Mateusz Ratajczak"Money. To się liczy". Trudna sytuacja restauracjiDziś w "Money. To się liczy" przyglądamy się branży gastronomicznej. O to, ilu klientów wróciło do odmrożonych restauracji, i jak udaje im się...06.07.2020 9:07•Mateusz RatajczakRestaurator o cenach nad morzem. "200 zł za rybkę to lekka przesada"Ile powinna kosztować wakacyjna klasyka - rybka, frytki, surówka? Na to pytanie odpowiadał w programie "Money. To się liczy" Sylwester Cacek, prezes...06.07.2020 9:02•Mateusz RatajczakKurierzy i dostawcy powinni mieć monitorowaną temperaturę? Klienci chcą ją znaćPolacy chcą, aby kurierzy i dostawcy jedzenia mieli stale monitorowaną temperaturę ciała podczas pracy - wynika z badania UCE RESEARCH. Jedna czwarta...11.06.2020 8:55Poprzednia strona1...2021222324...28Następna strona